Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. augusztus 26-27. Tisza-tavi csúcskaland, vízitúra választhatóan 1 v. 2 napban

Az ősrobbanás 20190803_115034_resized.jpg(ha volt) 13,4 milliárd éve történt .... és máris itt a második!

Tisza-tavi, választhatóan 1-, vagy 2- napos kaland-vízitúra elmondhatatlan útvonalakon!!!! Mindkét nap az aznapi indulási kikötőbe evezünk vissza.

 

 

 Szállás és étkezés a kenutúra idején

img_20190817_112547-2.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. Ha valaki apartmant keres, Poroszlón és Tiszafüreden, ill. a Tisza-tó környékén számtalan szállást talál.

 

 

 

 

Foglald a szállást magadnak - ha egyáltalán foglalsz, hiszen az egynapos kenutúrák "jövök-megyek" módon is igénybe vehetők - és egyszerűen csak gyere ki az indulási kikötőbe. 

 


Az étkezés a kenutúrán önellátó, hozzál szendvicset (és persze vizet, ill. alkoholmentes innivalót). Kérjük, hogy a jelentkezés előtt is, majd többször, végül az indulási előtti napon ismételten tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára, és mit nem szabad.

Ne itt a parton derüljön ki, hogy valaki nem hozott vizet, hogy valaki flip-flop papucsot visel, vagy földig érő hosszú szoknyában szeretne vízitúrázni, hogy csak néhány példát említsünk a kétségkívül ritka, de azért sajnos előforduló kellemetlen helyzetekből. Ne okozzon meglepetést, hogy a mentőmellény viselése az úszóvilágbajnoknak is kötelező, és, hogy kérjük az alkoholfogyasztást a vízitúra előtti 6 órában, ill. a kenuzás ideje alatt nélkülözni.

 

 Opcionális 0. napi érkezés a vízitúrára

Ha valaki Székelyföldről, Dunaszerdahelyről, Somogy megye déli részéről jön, annak érdemes a túra előtti, "nulladik" napon jönni a Tisza-tóhoz. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd és Besenyőtelek után következik Poroszló, Tiszafüred és Tiszaörvény.

 

 

 

1. napi vízitúra a Tisza-tavon: a Tisza-tó Sargasso-tengere

20200914_g-tisza-to-belso2.jpgMikor és hol találkozunk? 10:59-kor randevúzunk Poroszlón a Fűzfa-kikötőben.

Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre. Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa-kikötő parkolójába.
 

 

img_2051.jpgA parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. 

 

 

Aki kocsival érkezik, az egész napra a kikötőben hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök és már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert az egyénileg foglalt szállásotokon hűtőszekrénybe teszitek. 

img_2064.jpgAhogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) neon színű pólóban már messziről virít.

 

 

 

 

 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba. A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat és megtanítunk kenuzni. A parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

img_1338.jpgHa rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. Aztán jön egy olyan varázslat, hogy arra nincsenek szavak. Ez (időben) egy hosszabb nap, mivel egy kis séta is lesz benne.

Kb. 16 órakor érkezünk az indulási kikötőbe, ahol még tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki. 

 

img_20170702_123611.jpgAz evezés végén az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos kenutúrán lévők pedig vagy a strandon pihennek, vagy a szállásukra jönnek / mennek vagy bicikliznek, vagy azt csinálnak, ami jólesik.

És várják a másnapi újabb varázslatot, alias vízitúrát. 

 

 

2. napi vízitúra a Tisza-tavon: az Északnyugati átjáró 
img_20190817_105529-2.jpg
Íme a tisza-tavi, különleges vízitúrák között is überkülönleges kenuzás. 

Amundsen leszel. 
Féregjáraton keresztül jutunk át a Poroszlói-medence déli felébe, ill. a Sarudi-medence határára!
 

Konkrétan olyan ösvényeken megyünk majd, ahol gyakorlatilag senki, de senki nem jár.

Kegyetlenül tuti.  

Az ezen a napon először kenuzókat megtanítjuk kenuzni, szinte világ- és olimpiai bajnok kenust faragunk minden vendégünkből, majd mosdószünet (a vízre szállás előtt akkor is menj el wc-re, ha nem kell pisilni), kenuba "költözés" (pakolás) után indulunk

 
Vízre szállunk .... és, és....... és eimg_2117.jpgldobod az agyad.
Besírsz. Amundsenről közismert, hogy elsőként érte el a Déli-sarkot, majd az első olyan ember volt, aki mindkét sarkot elérte.
De Amundsen nevéhez fűződik az Északnyugati átjáró "megtalálása" is. Pontosabban ő volt az, aki a sok évszázados keresés és kísérletezés után elsőként, 1906-ban északról kerülte meg Észak-Amerikát. Nyugatról indult a Bering-szorostól, és a kanadai szigetvilág sok-sok szigete között "átjutott". A jég ellen megerősített hajójának extrém kicsi volt a merülése. Mi is kihasználjuk, hogy a kenuk merülése szinte nulla .... és valami hasonlót fogsz érezni. 
 
 
 
p90817-113401.jpgCsak (jó esetben) nem az indulástól számított 4. évben fogunk megérkezni...(ugyanis ő 1903-ban indult és 1906-ban (!) érkezett....)
 
 
 
 
 
De készülj életed egyik legtutibb útvonalára. Pinduri, olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy a keskeny úton egymás mellett két kenu nem fér el. Olyan helyeken fogsz evezni, ahol előtted kimondhatatlanul kevesen. Mintha ember soha nem járt volna itt
img_2089.jpgAz elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudnak jönni a kenuk. Elmondhatatlan, hogy mi mindent fogsz látni, a függőcinege fészkétől az ebszőlő csucsoron át addig, hogy a fattyú szerkők igazi csapatként védik a kicsinyeiket, a területüket, és hiéna-csapatot idéző szervezettséggel, kalákában ütik-vágják a barna rétihéját. Aztán a Tisza-tó egyik kilátó tornyán tartunk ebéd / uzsonna szünetet. 
 
img_20190817_125253-2.jpgInnen még egy ösvényt felfedezünk és közel 500 métert tekergünk, szlalomozunk a nád, ill. gyékénymezők között, mielőtt visszaérnénk egy "konvencionális" vízi útra, majd azon még egy jó 45 perc amíg visszaérünk az indulási kikötőbe.
Előtte lehet, hogy lubickolásra, úszásra, játékra megállunk a poroszlói szabad strandon. A tisza-tavi kenutúra végén a délelőtti indulás helyére érkez(t)ünk vissza, kényelmesen evezgettünk, úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. Közben olyan, de olyan, de olyan helyeken jártál, hogy ...........

 

Túradíjak

 

Jelentkezés tisza-tavi vízitúrára:
tisza-to-vizitura-4435.jpg1. Kérünk szépen egy hívást, amikor eldöntöttétek a tisza-tavi vízitúra időpontját.
(+36209342760)

 

 

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
Kérjük a tisza-tavi evezgetés díjának átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007 megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. A nevedet NE írd be, ugyanis a neved amúgy is látszik, és csak elveszed a közlemény rovat semmicske helyét az értékes információtól!!!

Pl. 
9025 Győr, Bethlen u. 108., 
Augusztus 26-27.
Tisza-tó evezés