Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. augusztus 11. Tisza-tó vízitúra, családi kenutúra a Tisza-tavon

20200920_tisza-to-kenutura_resized.jpgEz egy nagyon spéci nap. Választhatsz több lehetőség között.

Opcionálisan
a) az egyébként egy másik napon vízitúrázó vendégeinknek csak bicikli túra (hozhatod a saját bringádat, és akkor az egyébként bérelt kerékpárok bérleti díját nem kell megfizetned). 

b) csak Tisza-tavi, könnyű és rövid vízitúra

c) kombinált kenu- és bicikli túra! Ez azt jelenti, hogy a kerékpár-túra egy pontján megállunk, és kb. 2-2,5 órás kényelmes kenuzgatás vár rád a Tisza-tó déli részének legvarázslatosabb rejtekhelyein. A part mellett evezgetve rálátsz majd a teljes Abádszalóki-öbölre is. 


img_20190803_113951.jpgAki "csak" a vízitúrára jön - ez a "b-alternatíva" - azt Abádszalókon várjuk. 

 

 

Sőt! Ez minden vízitúránk között a legrövidebb (7.8 km-es) kenutúra. 

 

 

Szállás és étkezés a kenutúra idején

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. 

Ha valaki apartmant keres, a Tisza-tó környékén számtalan szállást talál. Foglald a szállást magadnak - ha egyáltalán foglalsz, hiszen az egynapos kenutúrák "jövök-megyek" módon is igénybe vehetők - és egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe.
Az étkezés a kenutúrán önellátó, hozzál szendvicset (és persze vizet, ill. alkoholmentes innivalót). 

 
 

 

Opcionális 0. nap és a vízitúra-helyszín megközelítése

dinnyeshat-22_.jpgMegközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után jön Poroszló, majd Tiszafüred.
 
 
Ha pedig "csak" a vízitúrára jössz, akkor Abádszalókon találkozunk.

 


Ha a bicikli túrára is jössz, akkor Tiszafüreden 8:30-kor találkozunk egy e-mailben elküldött helyen, ha pedig "csak" a vízitúrára jössz.... Abádszalókon 12:00-kor találkozunk

Abádszalókon 12:00-kor az Abádi- kikötőben találkozunk. 

Aki kocsival érkezik, a kikötő előtti parkolóban hagyhatja az autóját, vegyetek ki mindent a kocsiból ami a vízitúrán kell, és vízre szállásra készen gyertek be a kikötő és strand területére. 

 


Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat. 

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, kb. 60 centis vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.

7.8 km-es, vagyis hiperlaza Tisza-tavi vízitúra, vízitúrácska, amikor megkerüljük a Horn-fokot, elhajózunk a Jóreménység-foka mellett, felfedezzük a Tisza-tó déli részének ágacskáit, lapátolgatunk nem létező vízi ösvényeken.....

20160914_tisza-to-vizitura-232.jpgA "procedurális" tudnivalókat fentebb már olvastad, ezért itt (újra) csak a lényeg lényege.

 

Wc, tájékoztató, felszerelésosztás, az aznap még kezdő vízitúrázók (be)tanítása, naptejezés, kenuba pakolás után szállunk majd vízre.

 

Hozzatok magatokkal alkoholmentes innivalót, valamint - nem mintha a kb. 2 órás kenuzgatás során éhen halnánk - de esetleg élelmet, pl. egy szendvicset. 

 

Vízre szállás után 1 perccel már a Tiszán vagyunk, egy kis Tisza-feeling, aztán zsupsz be egy féregjáraton és máris a Paradicsomban evezgetünk. Bár mini túrácskáról van szó, kényelmesen, két pihenővel megyünk. 


20200920_tisza-to-kenutura_resized.jpgAz Androméda galaxixban tett látogatás után érkezünk vissza Abádszalókra. Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki. Az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, akik többnapos kenutúrán vannak és ezen a napon csak kenuzni jönnek / jöttek, azoknak "Sziasztok, a holnapi viszontlátásra", ők bepattannak autóikban és mennek vissza a poroszlói, sarudi, tiszafüredi szállásukra. Aki pedig bringa túrán (is) van, azokkal egy csobbanás, egy kis strandolás, úszkálás után (ismét) nyeregbe pattanunk és kerekezünk tovább (vissza) Tiszafüredre. 

" - Köszönjük, ez ***** jó volt!" (Decens túrázónk spontán hálája....)

 

 

Túradíjak a tiszatavi vízitúra résztvevőinek

 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára :

1. 
Kérünk szépen egy telefont, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
(+36 209 342 760)

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
Kérjük a
 túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. 

(Pl.

1196 Bp. Nemesvad u. 73.,
augusztus 11.
Tisza-tó kenutúra) 

(A nevet nem kell beírni, úgyis látszik)