Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. október 7-8. Választhatóan 1-, vagy 2-napos Tisza-tavi kenutúra

20150605_tisza-to-vizitura-tisza-tavi-kenu.jpgTisza-tavi, választhatóan 1 vagy 2-napos vízitúra

Szuper, de mégis az egyik legolcsóbb vízitúra! Lehet jönni 1 napra is!

Biztonság. Nálunk a borulás ritkább, mint a fehér holló.

 

 

A vízitúra minden napján máshová evezünk, mindig más csodát fedezhetsz fel! 

 

 

A pár percig kezdőknek türelmes és eredményes evezéstanítás. 
Csillagtúrázva fedezzük fel a Tisza-tó egy részét, mindkét nap máshova megyünk. A kenutúrán mindenki maga gondoskodik a napközbeni élelemről, vacsora rendelhető. Ezt a vízitúrát a kisgyermekesektől, a kezdőkön át a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmesekig mindenki élvezi.   

 

 

 

Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-iren-1.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. Tiszafüreden tudsz sátrazni a Tóparti kempingben és remek faházak vannak a Termál kempingben, ill. millió apartman és vendégház kínálatából tudsz szemezgetni. 
A szállást természetesen intézheted magad, ill. kérjük is, hogy intézzétek magatok.


Ha valaki apartmant keres, a Tisza-tó körül, pl. Abádszalókon, Poroszlón és Tiszafüreden számtalan szállást talál. 
Az étkezés a tisza-tavi kenuzás idején - beleértve a vízen töltött időt is - önellátó, hozz magaddal vizet és a kenuba elemózsiát. 
Ez Tiszafüreden és Poroszlón könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. Bográcsot tudunk adni, tárcsázáshoz, grillezéshez saját eszközt hozni kell. 


 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

20140615_tisza-to-vizitura-kenutura-tunderfatyol-a-szartos-utan.jpgHa távolról, mondjuk Dunaszerdahelyről, Székelyföldről, Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a kenutúra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred. 

 

 

 

 

A tisza-tavi vízitúra első napján 9:45 és 9:59 között találkozunk

20150605_144555.jpg

Kérjük, hogy a jelentkezés előtt is, majd többször, végül az indulási előtti napon ismételten tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára és mit "nem szabad".
Nektek szeretnénk segíteni, nektek jó, ha minden flottul megy, hogy ne itt a parton derüljön ki, hogy nem hoztatok magatoknak vizet. Ne itt, a túra előtt 10 perccel a kikötőben derüljön ki, hogy valaki flip-flop papucsot visel vagy úgy gondolta, hogy földig érő hosszú szoknyában fog vízitúrázni, hogy csak néhány példát említsünk a kétségkívül ritka, de azért sajnos előforduló kellemetlen helyzetekből. 

 

vízitúra első napján Tiszafüreden, legkésőbb 9:59-kor, az indulási kikötőben találkozunk, amely a Horgászcentrum Kikötő. Könnyű lesz ide találnod. 

Kattints ide. Ha nem a nulladik napon, hanem az első túranap reggelén jöttök Bp. felől vonattal, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 15 perc ha sietsz. Aki pedig kocsival érkezik, és ma már ez a jellemző, az egész napra - díjmentesen - a kikötő kerítésén belül hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. 

 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgNagyon szépen köszönjük a pontos érkezést, a pontosan érkező többséget pedig megnyugtatjuk, hogy nem kell majd egy-két elkésőre várnotok, tiszteletben tartjuk az időtöket. 

 

 

 

 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a kenuzáshoz. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat.

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, a Mariana-ároknál némileg sekélyebb vízmélysége felett folytatjuk a tanulást.

 

Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

 

tisza-to-vizitura-tanulas.jpg

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 

 

 

 

 

A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, 11 óra előtt kihajózunk.

 
 
 
 
 
 

1. napi tisza-tavi vízitúra: a tünemény non plus ultrája20200828_120047.jpg

Vízre szállás után a Füredi-Holt-Tiszán, majd hamarosan az Örvényi-morotván evezünk, itt még van mellettünk egész komoly motorcsónak, pontosabban motoros halászcsónak forgalom, de máris kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát.

 

 

 

Ha a kikötőnél még nem, idáig már tízszer találkozunk szárcsákkal és az utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, (az ő szempontjukból teljes joggal) szemrehányóan rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról. Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, ezüst sirályokat. Ami pedig "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, de fehér" az a kócsag. És persze látunk majd tőkés récét (na jó, vadkacsát), búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani, és a vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába.

Nagyjából 3 másodpercig és mindig távolodva röptében látod majd a jégmadarat, pontosabban mindig csak egy gyönyörűséges szinte neonkék valami fogja magát sejtetni. Láthatunk majd üstökös és törpe gémet. Aztán. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál, az a drón. A drón övezetnél egy szinttel feljebb pedig ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. 

 www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpgHa jó az idő és ha jó a víz, egy kis fürdés, ill. technikai szünet a Tisza és az öblítőcsatorna torkolatánál, a túravezető itt is majd megkér mindenkit, hogy ne a mentőmellényt használjuk párnának (szóval kérjük szépen, hogy ne ülj rá).
 

 

 

A pihi után kb. 20 perc múlva indulunk tovább és a Kis-Tiszán lapátolgatunk.

 


Itt már szerencsére kisebb a halászcsónak forgalom, bár még vannak, de az alkalmi félrehúzódásoktól eltekintve itt már nagyon nyugis a kenutúra, idill közeli a vakáció.tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgA Kis-Tisza jobb partján állunk meg ebédelni. Az ebéd és wc-szünet után a Kis-Tisza mindkét oldalán tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol.

 

 

 

 

Az egyik tó bejárata tényleg gyönyörűséges, valami olyan pompázatos, hogy arra nincsenek szavak, a fotók talán valamennyire visszaadják, hogy übercsúcs. 
Miközben a belső tavat fedezzük fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár...,  ez itt a végtelen nyugalom tengere. Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk és egy-két pisilési szünettel megszakítva érkezünk az indulási kikötőbe.
 

Kenutakarítás. 

 

 

2. napi kenuzás a Tisza-tavon: gyönyörűségek a Poroszlói-medence határán

20200914_g-tisza-to-o-h-2.jpgAz aznapi csapatösszetétel és széljárás alapján lehet, hogy a vízre szállás előtt logisztikázunk. Lehet, tehát nem biztos...... De kicsit logisztikázunk, ha mondjuk kisebb árhullám vonul le a folyón, mivel olyankor még a Tisza-tóban csak ballagó Tiszán sem könnyű felevezni.

 

 

Logisztikázunk ha van a csapatban egy Anyuka három kisebb csemetével a kenuban. Logisztikázunk, ha a vízállás vagy a szélre vonatkozó előrejelzés indokolja. Logisztikázunk (vagyis az indulási kikötőt úgy választjuk és természetesen oda ki kell ugranunk autóval) ha célszerű Mohamednek menni a hegyhez, azaz nekünk az indulási kikötőt a helyzethez választani.

A lényeg, hogy kényelmes, kellemes, nem fárasztó legyen a vízitúra, amihez minimális kondi nyilván kell.

 

Egy szó mint száz, az aznapi víz- és széljárás, valamint a csapatösszetétel és a gyakorlás tapasztalata alapján vagy az A-, vagy a B-terv szerint megy majd a nap, sőt, a gyakorlás tapasztalata alapján lehet, hogy közel viszünk kocsikat egy C-terv szerint kiszállási ponthoz.

 
 


Akár így, akár úgy, tüneményes ágakon fogunk evezgetni.
És természetesen lesz "technikai" szünet (hölgyek jobbra, urak balra). 

És innen az "A-terv" szerinti forgatókönyvet írjuk le, azzal, hogy a B-terv és a C-forgatóköny is szupi.
A pihenő után keresztezzük a Tiszát, és a kis karavánnal óvatosan evezünk át a folyó jobb oldalára.

 

 

A Tiszának itt érezhető sodrása már nincs, lapátolgatás nélkül nem fog levinni minket a víz. 
tisza-to-kenutura-vizitura-evezes.jpgEbéd egy csodálatos szigeten, a kilátó felső szintjén üldögélve, a nyugalomba belefeledkezve.
 

Aztán írisek sorfala között evezünk be az Óhalászi-Holt-Tiszába. Mitől Óhalászi az Óhalászi-Holt-Tisza?
 

 

 

 

A jelenlegi Tisza-tó kellős közepén falu állt, itt volt Óhalász. Soha nem volt könnyű az Óhalásziak élete, a Tisza évente legalább egyszer elöntette a földet. Az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon főleg halásztak, már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak. Az óhalásziaknak és - jövedelemérzékeny uruknak - aztán egyszer betelt a pohár. Egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt, 1877-ben úgy döntöttek: mennek. A döntésben "igen erősen segített" a tulajdonos is. Eme derék férfiú volt Lőrinc püspök, aki a falu birtokosaként szerényen magáról nevezte el az új falut, amikor is Újlőrincfalva néven új települést alapított  Poroszló és Sarud között. Óhalász emlékét már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét, színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza. Itt található a Tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe, be- és kifelé menet pedig nőszirom, alias iris mellett haladhatunk.
A Tisza-tó egyik leglátványosabb morotvája után jöhet a megszolgált pihenés.

Az intenzív relaxáció után ismét a vízen vagyunk. 20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpg

Érkezés az indulási kikötőbe.
 
 
 
Tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.

 

 

 

Túradíjak

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára :
1.
Kérünk szépen egy telefont, amikor eldöntöttétek az időpontot. (+36 209 342 760)

2.

A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
tisza-to-vizitura-www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-021.jpg

Kérjük a túradíj átutalását.
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni.

(Pl.
1026 Budapest, Rohácsi u. 5.,
október 7-8.
Tisza-tó vízitúra