Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. augusztus 11. Tisza-tó vízitúra, tisza-tavi kenutúra idill

received_2102652253324559.jpegTisza-tavi szemlélődős, rácsodálkozós, tudatos jelenlétes, "mindfulness" vízitúra - és sok-sok madár. 

 

Szuper, de mégis az egyik legolcsóbb vízitúra! 
Biztonságos, "99.9%", hogy borulás nélküli vízitúra.
Készséges, szakmailag jó és türelmes betanítás a pár percig kezdőknek. Csillagtúra.
 


Mit jelent egy vízitúra esetén a csillagtúra? Amit a gyalogtúrák esetén. A kezdő és végpont megegyezik. Esetünkben a csillagtúra azt jelenti, hogy délután az indulási kikötőbe térünk vissza. Napközben a kikötőben biztonságban parkol a kocsid.  

 

 

 


Szállás és étkezés a tisza-tavi kenuzás idején

20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-iren-1.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. 
 

 

 


A szállást vagy foglaljuk neked vagy - természetesen - intézheted magad. A sátrasok három kemping között választhatnak a kikötőtől 5 perc séta távolságban, és előzetesen nem is kell helyet foglalnotok. 

Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden számtalan szállást talál. Aki igényli, annak a kikötőtől egy percre található, kellemes, jól felszerelt és tökéletes főzési lehetőséget kínáló apartmanok egyikét (4000 Ft/fő/éj) lefoglaljuk. Vannak 2 és 1 hálóhelységes, ill. 4 és 5 ágyas apartmanok, amelyek egy sorház apartmanjai, az előttük lévő tér egybenyitható, ill. egyben van.  Az általunk javasolt apartmanok konyha részében villanytűzhely van. A faházas szállások és a sátrazás (helytől függően) 1500-3000 Ft körül vannak.

Ha magad foglalod a szállást, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe.
Az étkezés önellátó. Önellátó mind a vízen, mind a kenuzás előtt és után. A vízre hozzál egy-két szendvicset. Ha nem akarsz saját magad bíbelődni a vacsorával, Tiszafüreden és Poroszlón számos éttermet, giroszost, pizzériát találsz. Ajánlani nem merünk :))

 

 


 

Opcionális 0. nap, a vízitúra helyszínének megközelítése

Aki távolról jön, annak jó a nulladik napi esti érkezés, beköltözés vagy sátorverés. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek, Poroszló után következik Tiszafüred. És, hogy Tiszafüreden belül hol várunk, máris olvashatod. 

 


 

 

A tisza-tavi vízitúra első napján 9:45-kor között találkozunk

20150605_144555.jpg

vízitúra első napján Tiszafüreden, 9:45-kor, az indulási kikötőben találkozunk. Könnyű lesz ide találnod. 

 

 

 

 

Kattints ide. Ha nem a nulladik napon, hanem az első túranap reggelén jöttök Bp. felől vonattal, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 15 perc séta, kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható.  Aki pedig kocsival érkezik, és ma már ez a jellemző, az egész napra - díjmentesen - a kikötő kerítésén belül hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgHa időben megcsúsztok, akkor inkább gyere/gyertek közvetlenül a kikötőbe, mint, hogy elkéssetek. Egy-két családnyi élelmiszert a kikötőben is be tudtok tenni hűtőszekrénybe.  

 

 

 

 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd - ha ti is az ezt kérő 95+ százalékba tartoztok - a "beöltözött" csapatokról elkészítjük az "kenutúra-előtt" fotókat. 

 

vizitura-tisza-to-tiszatavi-kenu_20170828.jpg

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, kb. 60 centis vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység.

 

Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

 

tisza-to-vizitura-tanulas.jpg

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, 11 óra előtt kihajózunk.

 

 

 

 

Tisza-tavi vízitúra: a nyugalom tengere

img_2003.jpgKérjük, hogy indulás előtt még egyszer figyelmesen tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára, mit nem kell, ill. mi az, ami tilos. 
A minden nap azonos reggeli rutin (lásd a részleteket a honlapon pontosan ezen bekezdés feletti bekezdésben), tehát wc, 
tájékoztató, az adott napon még "kezdő" vízitúrázók (be)tanítása, naptejezés, kenuba pakolás után 10:45-11:00 vízre szállás.

 

 

 

 

A kenutúra első órájában még találkozunk motoros ladikokkal, aztán egyszer csak szinte teljesen eltűnnek. "Bent vagyunk".
 

tisza-to-mangrove-12.jpgDzsungelben szlalomozol. A fotók talán valamennyire visszaadják, hogy übercsúcs. Ha meg nem, eggyel több ok, hogy meggyőződj arról, a valóság mennyire lepipálja, amit amúgy sem lehet szavakba önteni. Olyan, mintha Dél-Amerikában lennél. Vagy Dél-Ázsiában. Valami egészen tüneményes helyen, tökéletesen "korrekt" mangrove-dzsungelben fogunk lapátolni. Megismerkedünk az ebszőlő csucsorral és gyilkos csomorikával. 

 

 


Aztán jön egy holt-ág, és hamarosan átmenet nélkül érünk be olyan ágba, ahol megérzed, megtapasztalod, át- és megéled Tisza-tó madárvilágának gazdagságát és ahogy nézed a madarakat, akik a zsákmányra várnak, rájössz arra, hogy neked sem kell mindig, és pláne nem kell "fejben" rohanni. "Befelé" találkozunk majd szárcsákkal. Sőt, már előtte, az utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, minden bizonnyal neheztelve, ami rosszabb, félve rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról.

 

fattyuszerkok.jpgFogunk látni fattyúszerkőt, sőt, megpillanthatunk küszvágó csért, és persze, hogy látunk majd sirályokat. 

Ami "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, és fehér" pedig a kócsag. (Esetleg gólya, de ők maximum a levegőben....)

 

 
És persze látunk majd tőkés récét (vadkacsát). Búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani. Vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába, amelyek felismerésében olyan vérprofi leszel a nap végére, hogy azt hiszik majd, botanikus vagy. Szinte súlytalan selyemgémek várnak a fehér tündérrózsa leveleken. 

 

vizitura-3.jpgRossz hírünk, hogy max. néhány másodpercig és röptében mindig távolodva látod majd a jégmadarat. 


Pontosabban mindig egy gyönyörűséges, szinte neonkék repülő kis bigyóra fogja a túravezető majd azt mondani, hogy: "na az volt a jégmadár". 
Láthatunk majd üstökös és törpe gémet. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál: az a drón. A drón övezetnél egy szinttel feljebb ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. 

 

 

Még magasabban a Kecskemétről startolt Gripeneket, és "felül", ha "négy csíkot húz" 11 óra 10 perc táján, akkor a British Airways Kuwait City és London közötti B-747-es jumboját látod. 

 

 


img_20170624_163206.jpgVégül - ha jó a víz- és levegőhőmérséklet - akkor egy kis fürdés is belefér a technikai szünetbe a Tisza és az egyik öblítőcsatorna torkolatánál.

 

 

 

 

Az önfeledt locsipocsi kapcsán a kötőhártya-gyulladás veszélyére hívja fel a figyelmet a mindig mindent hivatalból túlaggódó túravezető. A pancsolás után érkezünk vissza Tiszafüredre az indulási kikötőbe. Kenutakarítással fejezzük be a kenutúrát. 

 

 

Túradíjak a kenutúra résztvevőinek

 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
torpegem--pocgem-.jpgEgyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket (+36 209 342 760).

2.
 A www.tisza-to-vizitura.hu oldalon található tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3. Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 48 órában kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a Tisza-tavat, és a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.
(Pl. 
2083 Solymár, Kenus utca 4. 
Tisza-tavi vízitúra
2022. augusztus 11.)