Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. augusztus 1-7. Tisza-tó evezés a családnak: választhatóan 1-2-3-4-5-6-7 napos kenutúra

kilato-hvg.jpgTisza-tavi kenutúrák a család minden tagjának! 

Megint (újabb), LEBINCSELŐEN TÜNEMÉNYES, a szépségesnél is gyönyörűbb útvonalak! 
(A drónról készült fotó forrása: HVG online) 

 

 

Választhatóan 1-7-napos kenutúra! Ha nem szeretnél 7 napban vízre szállni, vízitúrázz - mondjuk - 4 napban, és 3 napban csinálj mást.

 

tisza-to-kilato.jpg

Pl. egy nap strandolj vagy próbáld ki a termál fürdőt.

 

 

 

 

Egy másik nap nézd meg Poroszlón az Ökocentrumot - vagy ugorj fel a Bükkbe túrázni, nézd meg Eger városát.

 

 

Vagy bringázd körül a tavat. Tehetsz tanösvény-néző sétát és hortobágyi kirándulást.  

 

 

 

img_20190817_103509-2.jpgÉs persze jöhettek mind a 7 napra! Úgy "lőttük be" az útvonalakat, hogy a 7-napos kenutúra se legyen sok.

 

Ráadásul ezt a vízitúrát bringa túrával is kombinálhatod. 
 

 
Tökéletes vakáció a Nagyszülőktől az unokákig a család minden tagjának! Neked/Nektek csak két "dolgod/dolgotok" van. 1. Foglalj(atok) szállást a Tisza-tónál. 2. Élvezd ki életed talán legklasszabb vakációját! Mi szervezési és vízitúra-vezetési szempontból is arra törekszünk, hogy ez legyen A csúcs. Ami mindent visz. Az über alles. A top. 

 

 


 


20200914_g-tisza-to-belso2.jpgPersze ahhoz, hogy a legkülönlegesebb és eddig még nem látott ("távoli") helyekre be tudjunk vinni, kell majd kicsit logisztikázni, autózgatni is.

 

 

 

Logikus. Hiszen az eddig meg nem mutatott, de fantastico helyeket nem titokban tartottuk, hanem csak messze lettek volna tiszafüredi csillagtúrával. És bizonyos szervezési kérdéseket, pl., hogy a Tisza-tó melyik oldaláról cserkésszük be az egyik csodálatos belső tavat, szándékosan nyitva hagyunk. Roppant szofisztikált látszatot keltene egy, még a lentieknél is akkurátusabb forgatókönyv, de ki tudja, hogy vonul-e majd kisebb árhullám a Tiszán, hogy aznap milyen irányból milyen erős szél fúj..... Egy szó mint száz, a menetrendtől az időjáráson át mindent figyelembe véve a legjobbat hozzuk ki NEKED a nyár ezen hetéből!! 

Lehet jönni a kenutúra tetszőlegesen választott egy napjára is. Biztonság, készséges, szakmailag jó és türelmes betanítás. Tökéletes vakáció egészen kis gyermekkel és az érett korosztálynak is. 

 

 


 

Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-iren-1.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. Tiszafüreden Tóparti kemping, Termál kempingben, Poroszlón is kellemes kempingek várnak, ill. millió apartman és vendégház kínálatából tudsz szemezgetni. A saját magatok által foglalt szállásról délelőttönként csak gyere ki az indulási kikötőbe.
Az étkezés a tisza-tavi kenuzás idején - beleértve a vízen töltött időt is - önellátó, hozz vizet és a kenuba elemózsiát. 
Vásárolni Tiszafüreden és Poroszlón könnyű, Tiszafüreden Lidl-t, Tesco-t, Spart, Penny-t is találsz, meg számtalan éttermet, giroszost, pizzériát. 

 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a tisza-tavi kenutúrára

20140615_tisza-to-vizitura-kenutura-tunderfatyol-a-szartos-utan.jpgHa távolról, mondjuk Dunaszerdahelyről, Székelyföldről, Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a kenutúra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. 
Megközelítés Bp. felől: az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred. 

 

 

 

 
 

Hétfői tisza-tavi túra: választhatóan

a) kombinált kerékpár-, és vízitúra! vagy

b) csak vízitúra

20160914_tisza-to-vizitura-232.jpg

Annyit teszünk az egészségünkért ezen a napon, mint talán az év egyetlen másik napján sem! Kombinált kenu- és bicikli túra! Ez azt jelenti, hogy a kerékpár-túra egy pontján megállunk, és kb. 2-2,5 órás kényelmes kenuzgatás vár rád a Tisza-tó déli részének legvarázslatosabb rejtekhelyein. Hétfőn Tiszafüreden a Tisza-tavi kerékpáros centrumban (Tiszafüred, Pankotay Jósa György u. 1.) találkozunk - nagyon fontos, mert az elkésőket NEM várhatjuk meg, 8:30 és 8:40 között, legkésőbb 8:40-kor, amikor is megkapjuk az előző napon elő- és kikészített kerékpárokat.Többször, végül az indulási előtti napon ismételten tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára és mit "nem szabad". Nektek jó, ha minden flottul megy, hogy ne itt derüljön ki, hogy nem hoztatok magatoknak vizet. Ne itt, a túra előtt derüljön ki, hogy valaki flip-flop papucsot visel vagy úgy gondolta, hogy földig érő hosszú szoknyában fog vízitúrázni, hogy csak néhány példát említsünk a kétségkívül ritka, de azért sajnos előforduló kellemetlen helyzetekből. Legkésőbb 9-kor nyeregbe pattanunk és indulunk a Tisza-tó kerülő 64 kilométeres bicajozásra, amelyet egy ponton meg fogunk szakítani.

 

dinnyeshat-22_.jpg

Itt tartunk rövid pihenőt a lábaknak, ugyanis átugrunk kenukba, a felszerelés kiosztása után megtanítunk titeket kenuzni, kenut kormányozni,
és a v
ízre szállás után 1 perccel már a Tiszán vagyunk, egy kis Tisza-feeling, aztán zsupsz be egy féregjáraton és máris a Paradicsomban evezgetünk. Aki pedig nem akar bicajozni, azzal a külön egyeztetett helyen és időben találkozunk, nekik "csak" (tehát bringa nélküli) hiper-szuper vízitúrájuk lesz. 

 

 

 

 

 

A pihenővel együtt is 2 és fél órás mini vízitúrácskáról van szó, kényelmesen, két pihenővel megyünk. Az egyik kiszállásunk olyan menő, olyan, a Tisza-tavon erősen tájidegen helyen lesz, hogy júj. A panoráma pedig hú. 

 


20200920_tisza-to-kenutura_resized.jpgAz Androméda-galaxisban tett látogatás után érkezünk vissza Tiszanánára. 

 

 

 

 

 

Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki. Egy csobbanás, egy kis strandolás, úszkálás után (ismét) nyeregbe pattanunk, és kerekezünk tovább (vissza) Tiszafüredre. A kombinált kerékpár-túra és evezés kellemes fáradtságát hagyjuk kipihenni, holnap (másnap) a szokásosnál kicsit később találkozunk. 

 

 

 

Keddi tisza-tavi vízitúra: a Tisza-tó egy eldugott belső tava. 

tisza-to-mangrove-12.jpgTiszafüreden a Horgászcentrum kikötőben találkozunk 12:29-13:00-kor. Köszönjük a pontos érkezést. Nagyon könnyű lesz a kikötőbe találni, kérjük kattints ide. Kérjük szépen, hogy az ebédet mindenki ejtse meg a kenutúra előtt. 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba. 
 

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 

 


A parton kezdjük, majd a Tisza-tó, tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, kb. 60 centis vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgHa rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.

 
 
 

Majd bevetjük magunkat a Tisza-tó varázslatos rejtekeibe, hogy egy nagyon nem hétköznapi útvonalon vezető vízitúra után (közben lesz egy kis, a vízinövényzettel folytatott csata is) megcsodáljuk a Tisza-tó egyik belső tavát.... 
16 óra körül érkezünk az indulási kikötőbe. 

 

 

 

Szerdai vízitúra a Tisza-tavon: gyönyörűségek a Poroszlói-öböl déli oldalán

20200914_g-tisza-to-o-h-2.jpgAz előrejelzett szélirány alapján a biztonságra és kényelemre optimalizált útvonalon indulunk. Alapértelmezetten 9:29 és 9:59 között találkozunk.  
A találkozási hely Tiszaörvény (Szabics-kikötő) lesz. Itt a szabad helyek erejéig bent is tudsz parkolni. 
Természetesen ez a nap is úgy kezdődik, hogy azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást betanítást tartunk. 

 

 

Az először kenuzokat megtanítjuk a kenu irányítására, kormányzására. Akik még nem rutinos vízitúrázók, azokat arra kérjük, hogy 9:29-re (legkésőbb 9:30-ra) legyenek szívesek érkezni, hogy kapkodás nélküli, normális, minden szempontból alapos betanuláson vehessek részt. Amikor mindenki csodálatosan irányítja a kenut, amikor jóformán mindenki indulhatna egy kenus világversenyen, akkor indulunk. 

 

tisza-to-kenutura-vizitura-evezes.jpg

Az ebédet egy csodálatos szigeten, a kilátó felső szintjén üldögélve, a nyugalomba belefeledkezve költjük el...

 

 

 Ha ügyesek vagyunk, egészen az Óhalászi-Holt-Tiszáig jutunk és írisek sorfala között evezünk be az Óhalászi-Holt-Tiszába. Mitől Óhalászi az Óhalászi-Holt-Tisza?
A jelenlegi Tisza-tó közepén falu állt. Óhalász. Soha nem volt könnyű az Óhalásziak élete. A Tisza évente legalább egyszer elöntette a földet. Az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon főleg halásztak, már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak. Az óhalásziaknak és - jövedelemérzékeny uruknak - aztán egyszer betelt a pohár. Egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt, 1877-ben úgy döntöttek: mennek. A döntésben erősen "segített" a tulajdonos is. Eme derék férfiú volt Lőrinc püspök, aki a falu birtokosaként szerényen magáról nevezte el az új falut, amikor is Újlőrincfalva néven új települést alapított Poroszló és Sarud között. Óhalász emlékét már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét, színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza. Itt található a Tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe, be- és kifelé menet pedig nőszirom mellett haladhatunk.


 

20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpg

A Tisza-tó egyik leglátványosabb morotvája és egy nagyon titkos belső tó után jöhet újra a megszolgált pihenés.

Az intenzív relaxáció után ismét a vízen vagyunk. Körülbelül (de ne vegyél színház- vagy repülőjegyet mára sem) 16:00 és 17:00 között érkezünk az indulási kikötőbe.
 
 
Tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.
 
 
 

 

 

Csütörtöki vízitúra a Tisza-tavon: Rózsás, plusz tavirózsás kilátások
tisza-to-ravasz-hat.jpg11:00-kor, pontosabban 10:59-kor  Poroszlón találkozunk. 

Poroszlón belül 99%, hogy a Fűzfa-kikötőben találkozunk, legalábbis ez aznapra az alapértelmezett kikötő.

 

Mit jelent az, hogy "alapértelmezetten" a Madárpart Pihenő az indulási pont? A vízre szállás helyét több tényező, (a csoport összetétele és szél-előrejelzés is) befolyásolja, ezért a biztonság kedvéért a kenutúra előtti este kérünk szépen egy telefont (+36209342760). 

Bárhonnan is indulunk, az ezen a napon először kenuzókat megtanítjuk kenuzni, egészen pontosan világ- és olimpiai bajnok kenust faragunk minden vendégünkből, majd mosdószünet (a vízre szállás előtt akkor is menj el wc-re, ha nem kell pisilni), kenuba "költözés" (pakolás) után startolunk. 


Aztán jön a tempó függvényében 3-4 órányi olyan varázslat, hogy arra nincsenek szavak.

A kenutúra után megkérünk egy hajótisztításra, és Poroszlóról a kikötőtől mindenki indulhat a szállására, vagy ha csak egy napra jöttetek, ill. ha ezzel a nappal ér(t) véget egy többnapos tisza-tavi vízitúrád, akkor haza. 

 

 

evezes_tisza-to-vizitura-tisza-to-kenuzas.jpgPéntek. Családi, baráti evezgetés a Tisza-tavon, tisza-tavi vízitúra: Columbus, Vasco de Gama, Cook, Magellán, Bering, Tasman és a többiek példáját követjük. Csatlakozunk a nagy felfedezők táborához...
Felfedezzük a Tisza-tó egyik észbontó és eldugott szegletét, nem létező vízi ösvényeken lapátolgatunk.

Elképesztő helyen fogunk evezni. Hihetetlen a táj. De az sem mindegy, hogy honnan közelítjük meg a dél-amerikai dzsungelt idéző tájakat. A vízre szállás helyét több tényező, (a csoport összetétele és szél-előrejelzés is) befolyásolja, ezért a kenutúra előtti este kérünk szépen egy telefont (+36209342760). 
Akárhonnan is indulunk, (valószínű, hogy Poroszlóról, de nem biztos) megtanítunk kenuzni. 

Hamarosan minden kormányos tripla leszúrt rittbergert tud ugrani a kenuval és minden vízijármű gyorsabb, mint egy Forma 1-es autó. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

20210620_132208_resized.jpg

A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj.

Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, majd elindulunk oda, ahol a madár se jár. 


Az "indulunk" vezényszó után jönnek a tüneményes helyek és egy idő után azt látod majd, hogy - Dél-Amerikáról kontinenst váltva - Malajzia-reklámban vagy vietnami dzsungelben evezünk.

Ami "1000%', ami biztos: észbontó a táj. 

Az evezgetés közben persze lesz "technikai" szünet, hölgyek jobbra, urak balra módon intézve. Aztán a csodára is rá lehet tenni egy (kenu)lapáttal, már nem is vízitúra a kenuzás, hanem vegytiszta szuper show, ahol a madár se jár, pontosabban csak ők.... 

A nap során lesz számos, a Tisza-tóval, a tó élővilágával kapcsolatos versenykérdésbe öltöztetett ismeretterjesztés.... 

Kényelmesen és legalább két pisilős, eszegetős, ebédelős, lábnyújtóztatós pihenővel megyünk. Az evezés végén az Androméda-galaxisban tett látogatás után érkezünk vissza az indulási kikötőbe. Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki. " - Köszönjük, ez ****a jó volt!" (Decens túrázóink kissé spontán hálájának verbális kifejezése.

 

 

Szombati vízitúra a Tisza-tavon: Elveszünk a Tisza-tó labirintusában. Hüp-hüp. Lehet, hogy soha nem is találunk ki a vízi útvesztőből. Gyékényszáron, sulymon és vízidarán fogunk élni tisza-tavi remeteségben....
img_0065.jpgA vízre szállás helye Tiszafüred, 9:29 és 9:59 között Tiszafüreden a Horgászcentrum kikötőben találkozunk. Nagyon könnyű lesz a kikötőbe találni, kérjük kattints ide. Ne bízd magad a GPS-re, ha mégis, nem fogsz megérkezni időre, és elveszik a túradíjad. Természetesen el lehet menni mosdóba. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. 

 

 

Megtanulsz kenuzni. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 

Északra tartunk és nagyjából 50 perces örömóda után következik az első kiszállós, ebédelős, pisilős, fürdős, úszós, pancsolós, lábnyújtóztatásos pihenő és ebédszünet.

 
  

12:00 Újra a vízen vagyunk, és kb. másfél órás eszement tekergőzés, benne rövid pisilési szünet után konstatáljátok, hogy elvesztünk. 


20190616_113357.jpgElindulunk a vízen oda, ahol a madár se jár.
Pontosabban ők igen. Ők nagyon. Meg mi.

 

 

És rajtunk kívül NULLA kenussal fogsz találkozni olyan tüneményes, olyan békés, olyan nyugis belső tavakban, egészen pontosan holt-ágakban, hogy arra nincsenek szavak.


Ha megtaláljuk magunkat, akkor irány az indulási kikötő. 
Kb. 16 órakor érkezünk, majd mindenki mehet a saját szállására.

 

 

 

Vasárnapi tisza-tavi vízitúra: a tünemény non plus ultrájawww.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpg

Tiszafüreden a Horgászcentrum kikötőben találkozunk 9:29 és 9:59 között. Nagyon könnyű lesz a kikötőbe találni, kérjük kattints ide. 

 

A kenuzás megtanulását követően beugrunk a hajókba és nagyon hamar kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát.

 

10 perc alatt már tízszer találkozunk szárcsákkal. Az utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, (az ő szempontjukból teljes joggal) szemrehányóan rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról. Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, ezüst sirályokat. Ami pedig "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, de fehér" az a kócsag. És persze látunk majd tőkés récét (na jó, vadkacsát), búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani, és a vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába.

 

 

tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgNagyjából 3 másodpercig és mindig távolodva röptében látod majd a jégmadarat, pontosabban mindig csak egy gyönyörűséges szinte neonkék valami fogja magát sejtetni.

 

 

 

 

Láthatunk majd üstökös és törpe gémet. Aztán. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál, az a dron. A dron övezetnél egy szinttel feljebb pedig ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. 

13 óra körül állunk meg ebédelni. Az ebéd és wc-szünet után nagyon helyes tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk, és egy-két pisilési szünettel, ill. pancsolással megszakítva érkezünk az indulási kikötőbe. Még kenutakarításra kérünk szépen. 


 

Túradíjak a tiszatavi vízitúra résztvevőinek

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára :

1. 
Kérünk szépen egy telefont, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
+36209342760 

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
Kérjük a túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenuzásidőpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. 

img_20190817_113618-2.jpg

 


(Pl.
1026 Budapest, Sólyom köz 5.,
2022. augusztus 1-7.
Tisza-tó kenutúra)

* A címben az "evezés", pontosabban a "tisza-tavi evezés" szóösszetétel szerepel, természetesen a sportág nem az evezés, hanem a kenuzás (vagy opcionálisan) a kajak(ozás), csak itt követtük a köznyelvi / "civil" szóhasználatot.