Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021. augusztus 2-8. Tisza-tó evezés a családnak: választhatóan 1-2-3-4-5-6-7 napos kenutúra

20200920_tisza-to-kenutura_resized.jpgTisza-tavi kenutúrák a család minden tagjának! Megint újabb útvonalak! A héten belül akár 7-szer (!) kenuzások olyan helyeken, ahol a Tisza-tóra már 10-szer jött vendégeink sem túráztak még soha. 

 

 

 

Választhatóan 1-7-napos kenutúra*! Ha nem szeretnél 7 napban vízre szállni, vízitúrázz - mondjuk - 4 napban, és 3 napban csinálj mást. Pl. egy nap strandolj vagy próbáld ki a termál fürdőt. Egy másik nap nézd meg Poroszlón az Ökocentrumot - vagy ugorj fel a Bükkbe túrázni, nézd meg Eger városát. Bringázd körül a tavat. Tehetsz tanösvény-néző sétát és hortobágyi kirándulást.  

 

 

 

img_20190817_103509-2.jpgÉs persze jöhettek mind a 7 napra! Úgy "lőttük be" az útvonalakat, hogy a 7-napos kenutúra se legyen sok. Csütörtökön például kifejezetten rövid a túra, ugyanakkor az élvezeti értéke prrrrrrrrrrrr*****. Ráadásul - opcionális - a csütörtöki vízitúrát bringával is kombinálhatod. 
 

 
Tökéletes vakáció a Nagyszülőktől az unokákig a család minden tagjának! Neked/Nektek csak két "dolgod/dolgotok" van. 1. Foglalj(atok) szállást a Tisza-tónál. 2. Élvezd ki életed talán legklasszabb vakációját! Mi szervezési és vízitúra-vezetési szempontból is arra törekszünk, hogy ez legyen A csúcs. Ami mindent visz. Az über alles. A top. 

 


20200914_g-tisza-to-belso2.jpgPersze ahhoz, hogy a legkülönlegesebb és eddig még nem látott ("távoli") helyekre be tudjunk vinni, kell majd logisztikázni, autózgatni is. Logikus. Hiszen az eddig meg nem mutatott, de fantastico helyeket nem titokban tartottuk, hanem csak messze lettek volna tiszafüredi csillagtúrával.

 

Vagyis EZEN a héten lesz, amikor nem csillagtúrát teszünk, hanem teleautó rendszerben vagy busszal, ill. transzferrel jutsz/jutunk vissza a kocsikhoz, ill. a sofőrök az automobilokhoz. És bizonyos szervezési kérdéseket, pl., hogy a Tisza-tó melyik oldaláról cserkésszük be az egyik csodálatos belső tavat, szándékosan nyitva hagyunk. Roppant szofisztikált látszatot keltene egy, még a lentieknél is akkurátusabb forgatókönyv, de ki tudja, hogy vonul-e majd kisebb árhullám a Tiszán, hogy aznap milyen irányból milyen erős szél fúj..... Egy szó mint száz, a menetrendtől az időjáráson át mindent figyelembe véve a legjobbat hozzuk ki NEKED a nyár ezen hetéből!! 

Lehet jönni a kenutúra tetszőlegesen választott egy napjára is. Biztonság, készséges, szakmailag jó és türelmes betanítás. Tökéletes vakáció egészen kis gyermekkel és az érett korosztálynak is. 


 

Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-iren-1.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. Tiszafüreden tudsz sátrazni a Tóparti kempingben és remek faházak vannak a Termál kempingben, Poroszlón is kellemes kempingek várnak, ill. millió apartman és vendégház kínálatából tudsz szemezgetni. 
A szállást kérjük intézd magad. vagy foglaljuk neked vagy - természetesen - intézheted magad. 


Aki igényli, annak a kikötőtől egy percre található, kellemes, jól felszerelt és tökéletes főzési lehetőséget kínáló apartmanok egyikét (4000 Ft/fő/éj) lefoglaljuk. Vannak 2 és 1 hálóhelységes, ill. 4 és 5 ágyas apartmanok, amelyek egy sorház apartmanjai, az előttük lévő tér egybenyitható, ill. egyben van.  Az általunk javasolt apartmanok konyha részében villanytűzhely van. A faházas szállások és a sátrazás (helytől függően) 1500-3000 Ft körül vannak.

Vagyis a saját magatok által foglalt szállásról délelőttönként csak gyere ki az indulási kikötőbe.
Az étkezés a tisza-tavi kenuzás idején - beleértve a vízen töltött időt is - önellátó, hozz vizet és a kenuba elemózsiát. 
Vásárolni Tiszafüreden és Poroszlón könnyű, Tiszafüreden Lidl-t, Tesco-t, Spart, Penny-t is találsz, meg számtalan éttermet, giroszost, pizzériát. 

 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a tisza-tavi kenutúrára

20140615_tisza-to-vizitura-kenutura-tunderfatyol-a-szartos-utan.jpgHa távolról, mondjuk Dunaszerdahelyről, Székelyföldről, Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a kenutúra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. Megközelítés Bp. felől: az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred. 

 

 

 

A tisza-tavi vízitúra első napján 9:59-kor találkozunk

20150605_144555.jpg

Kérjük, hogy a jelentkezés előtt is, majd többször, végül az indulási előtti napon ismételten tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára és mit "nem szabad".
Nektek szeretnénk segíteni, nektek jó, ha minden flottul megy, hogy ne itt a parton derüljön ki, hogy nem hoztatok magatoknak vizet. Ne itt, a túra előtt 10 perccel a kikötőben derüljön ki, hogy valaki flip-flop papucsot visel vagy úgy gondolta, hogy földig érő hosszú szoknyában fog vízitúrázni, hogy csak néhány példát említsünk a kétségkívül ritka, de azért sajnos előforduló kellemetlen helyzetekből. 

 

vízitúra első napján 9:59-kor, az indulási kikötőben találkozunk.
Az indulási kikötőt pedig - ez a kenutúra ebből a szempontból is különleges - az indulási előtti estig "nyitva hagyjuk", mivel a szél iránya és erőssége (ha lesz/lenne) befolyásolja, hogy honnan startolunk. Magyarán kérünk szépen egy telefont az indulás előtti este és mondjuk majd, hogy Poroszlóról vagy Tiszafüred-Tiszaörvényről rajtolunk-e.

 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgNagyon szépen köszönjük a pontos érkezést, a pontosan érkező többséget pedig megnyugtatjuk, hogy nem kell majd egy-két elkésőre várnotok, tiszteletben tartjuk az időtöket. 

 

 

 

 

 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a kenuzáshoz. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd - ha ti is az ezt kérő 95+ százalékba tartoztok - a "beöltözött" csapatokról elkészítjük az "kenutúra-előtt" fotókat. 

vizitura-tisza-to-tiszatavi-kenu_20170828.jpg

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, a Mariana-ároknál némileg sekélyebb vízmélysége felett folytatjuk a tanulást.

 

Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

 

tisza-to-vizitura-tanulas.jpg

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.

 
 
 

 

Hétfői vízitúra: gyönyörűségek az Óhalászi-Holt-Tisza felé

20200914_g-tisza-to-o-h-2.jpgNem csupán az indulási kikötőt tesszük a szél, a vízjárás (esetleg van-e kisebb árhullám a Tiszán) és az aznapi csapatösszetétel függvényéve, hanem a pontos útvonalat is. A célunk az Óhalászi-Holt-Tisza. És a becserkészésre három ördögien ravasz forgatókönyv szerint készülünk. Hívjuk őket A-, B-, és C-tervnek :)). 
Az egyik variáció szerint a vízre szállás előtt logisztikázunk is egy kicsit. Szinte biztos, hogy logisztikázunk majd, ha nagyobb árhullám vonul le a folyón, mivel olyankor még az itt amúgy már csak ballagó Tiszán sem annyira könnyű felevezni, ha mondjuk egy Anyuka három kisebb csemetével van egy kenuban. A lényeg. A biztonságra és kényelemre optimalizált útvonalon a Nirvánába jutunk. Tehát a valahol (Poroszló vagy Tiszafüred-Tiszaörvény :)) ) történt vízre szállás után kb. 30 perccel tartjuk az első pihenőt, majd cca. 80 perc után a másodikat a képen látható helyen. Itt falatozunk. 
tisza-to-kenutura-vizitura-evezes.jpg

Az ebédet egy csodálatos szigeten, a kilátó felső szintjén üldögélve, a nyugalomba belefeledkezve költjük el...

 

 

 Aztán írisek sorfala között evezünk be az Óhalászi-Holt-Tiszába.

Mitől Óhalászi az Óhalászi-Holt-Tisza?
 

 

 

 

A jelenlegi Tisza-tó közepén falu állt. Óhalász. Soha nem volt könnyű az Óhalásziak élete, a Tisza évente legalább egyszer elöntette a földet. Az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon főleg halásztak, már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak. Az óhalásziaknak és - jövedelemérzékeny uruknak - aztán egyszer betelt a pohár. Egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt, 1877-ben úgy döntöttek: mennek. A döntésben erősen "segített" a tulajdonos is. Eme derék férfiú volt Lőrinc püspök, aki a falu birtokosaként szerényen magáról nevezte el az új falut, amikor is Újlőrincfalva néven új települést alapított Poroszló és Sarud között. Óhalász emlékét már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét, színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza. Itt található a Tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe, be- és kifelé menet pedig nőszirom, alias iris mellett haladhatunk.
A Tisza-tó egyik leglátványosabb morotvája után jöhet újra a megszolgált (?) pihenés.

Az intenzív relaxáció után ismét a vízen vagyunk. 20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpg
16:00 és 17:30 között érkezünk a kikötőbe.
 
 
 
 
 
Tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.

 

 

 

 

Keddi tisza-tavi vízitúra: a Poroszlói-medence szépségei és a Tisza-tó egy eldugott belső tava. Tehát. A Tisza-tóban van sok sziget és az egyik szigeten belül van egy tó, és ehhez a belső tóhoz (lásd a fotót) fogsz eljutni. Nagyon nem babapiskóta. 

20200914_g-tisza-to-belso2.jpgHa valaki csak kedden csatlakozik be a vízitúrába, kérünk szépen egy telefont a vízitúra előtti este 18 és 20 óra között, (+36209342760) és mondjuk majd neked, hogy HOL találkozunk 9:59-kor. És bevetjük magunkat a Csapói-Holt-Tisza rejtekeibe, hogy egy kis, a vízinövényzettel folytatott csata után megcsodáljuk a Tisza-tó egyik belső tavát, ahova "normál esetben" csak nagyon magas vízszint esetén lehet közvetlenül beevezni, de mi megoldjuk a bejutást, bár lesz olyan rész, ahol a vízinövényzettől nem látjuk magunk alatt a vizet :).
Aztán szabályos erdei séta jön, mintha a Normafánál kirándulnál. 
BAING előtted a tó.
17 óra körül érkezünk az indulási kikötőbe. 


 

 

 

Szerdai tisza-tavi vízitúra: a tünemény non plus ultrájawww.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpg
Poroszlón, legkésőbb 9:59-kor, a Fűzfa kikötőben találkozunk. A kenuzás megtanulását követően beugrunk a hajókba és nagyon hamar kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát. 10 perc alatt már tízszer találkozunk szárcsákkal és az utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, (az ő szempontjukból teljes joggal) szemrehányóan rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról. Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, ezüst sirályokat. Ami pedig "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, de fehér" az a kócsag. És persze látunk majd tőkés récét (na jó, vadkacsát), búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani, és a vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába.

Nagyjából 3 másodpercig és mindig távolodva röptében látod majd a jégmadarat, pontosabban mindig csak egy gyönyörűséges szinte neonkék valami fogja magát sejtetni. Láthatunk majd üstökös és törpe gémet. Aztán. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál, az a dron. A dron övezetnél egy szinttel feljebb pedig ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. 
tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgA Kis-Tisza jobb partján állunk meg ebédelni. Az ebéd és wc-szünet után a Kis-Tisza oldalán tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. Az egyik tó bejárata tényleg gyönyörűséges, valami olyan pompázatos, hogy arra nincsenek szavak, a fotók talán valamennyire visszaadják, hogy übercsúcs. Az egyik hely ahol evezgetünk majd, a végtelen nyugalom tengere. Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk és egy-két pisilési szünettel, ill. pancsolással megszakítva érkezünk az indulási kikötőbe. Kenutakarítás. 

 Csütörtöki vízitúra: 7.8 km-es, vagyis hiperlaza Tisza-tavi kenutúra, túrácska, amikor felfedezzük a Tisza-tó déli részének ágacskáit...

20160914_tisza-to-vizitura-232.jpg

Ez egy nagyon spéci nap. Választhatsz több lehetőség között. 

Opcionálisan
a) az egyébként egy másik napon vízitúrázó vendégeinknek csak bicikli túra (hozhatod a saját bringádat, és akkor a kerékpárok bérleti díját nem kell megfizetned). 

b) csak Tisza-tavi, könnyű és rövid vízitúra, vízitúrácska Tiszanána-Dinnyéshátról indulva 13:45-ös kezdéssel, vagy

c) kombinált kenu- és bicikli túra! Ez azt jelenti, hogy a kerékpár-túra egy pontján (Tiszanána-Dinnyésháton) megállunk, és kb. 2-2,5 órás kényelmes kenuzgatás vár rád a Tisza-tó déli részének legvarázslatosabb rejtekhelyein. A part mellett evezgetve rálátsz majd a teljes Abádszalóki-öbölre is. 

dinnyeshat-22_.jpgAki "csak" a vízitúrára jön, annak (lévén Dinnyéshát közigazgatásilag Tiszanánához tartozik), a GPS-be érdemes Tiszanánát beütni. Erre a vízitúrára is tudtok jönni gyerekekkel, egészen apró csemetékkel.

 

 

 

A "procedurális" tudnivalókat fentebb már olvastad, ezért itt (újra) csak a lényeg lényege.
Wc, felszerelésosztás, az aznap még kezdő vízitúrázók (be)tanítása, naptejezés, kenuba pakolás után szállunk majd vízre. Hozzatok magatokkal alkoholmentes innivalót, valamint - nem mintha a kb. 2 órás kenuzgatás során éhen halnánk - de esetleg élelmet, pl. egy szendvicset. 

Vízre szállás után 1 perccel már a Tiszán vagyunk, egy kis Tisza-feeling, aztán zsupsz be egy féregjáraton és máris a Paradicsomban evezgetünk. Bár mini túrácskáról van szó, kényelmesen, két pihenővel megyünk. Az egyik kiszállásunk olyan menő, olyan burzsoá helyen lesz és hozzá olyan panoráma, hogy BESÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍRSZ. 


20200920_tisza-to-kenutura_resized.jpgAz Androméda-galaxisban tett látogatás után érkezünk vissza Tiszanánára. Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki. Az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, akik többnapos kenutúrán vannak, és ezen a napon csak kenuzni jönnek / jöttek, azoknak "Sziasztok, a holnapi viszontlátásra", ők bepattannak autóikban és mennek vissza a poroszlói, sarudi, tiszafüredi szállásukra. Aki pedig bringa túrán (is) van, azokkal egy csobbanás, egy kis strandolás, úszkálás után (ismét) nyeregbe pattanunk, és kerekezünk tovább (vissza) Tiszafüredre. 

" - Köszönjük, ez ***** jó volt!" (Decens túrázóink spontán hálája....)

 

 

Pénteki vízitúra a Tisza-tavon: a Nirvána.
Elveszünk a Tiszavalki-öböl labirintusában. Hüp-hüp. Lehet, hogy soha nem is találunk ki a vízi útvesztőből. Gyékényszáron, sulymon és vízidarán fogunk élni tisza-tavi remeteségben....
img_20190817_113618-2.jpgA vízre szállás helye Poroszló, így (roppant meglepő) 9:59-kor Poroszlón a Fűzfa kikötőben találkozunk. Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre.

 

Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van.

Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Aki kocsival érkezik, az egész napra a kikötőben hagyhatja az autóját.
 

img_2064.jpgAhogyan átjöttetek a gáton, a kikötőben a kikötő bejáratától nem több mint 20 méterre a túravezető neon színű pólóban már messziről virít.

 

 

 

 

 

Természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. 

Megtanulsz kenuzni. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 

Északra tartunk és egy festői patakon evezgetünk, anélkül, hogy észre vennénk a patakot! Nagyjából 40 perc örömóda után következik az első kiszállós, tízóraizós, pisilős, fürdős, úszós, pancsolós, lábnyújtóztatásos pihenő és ebédszünet   

p1260456.jpg12:00 Újra a vízen vagyunk, és kb. másfél órás eszement tekergőzés, benne rövid pisilési szünet után konstatáljátok, hogy elvesztünk. 
De - ha megtaláljuk magunkat - akkor behajózunk Tiszavalk legnagyobb kikötőjébe. (Amelyből egy van, tehát az állítás igaz). 

 

 

 

Hogyan jutsz vissza a kocsikhoz Poroszlóra?
Lehet választani, erős félórás, kényelmes Volán-buszos utazás és motorcsónakos transzfer között. A buszozás olcsó, környezetbarát és lehet / kell, hozzá egy kicsit sétálni Tiszavalkon is, Poroszlón is közel félórát.
A motorcsónakos transzfer díja kb. 1500-2500 Ft lesz /sofőr, ez azt jelenti, hogy amíg a legénységek kenut mosnak, szusszannak, a sofőröket Tiszavalkról visszavisszük motorcsónakkal Poroszlóra az autókhoz, és a sofőrök a kocsikkal feljönnek a családtagokért, barátokért. 

Így vagy úgy, Poroszlóra kb. 16 órakor érkezel, mindenki mehet a saját szállására, ill. akinek van kedve, az jöhet velünk fakultatív programra!

 

 

 

 

img_20190817_103131-2.jpg

Szombati vízitúra a Tisza-tavon: ha van olyan, hogy eldugott hely a világon....
Függetlenül attól, hogy a vízre szállás helye Tiszavalk, 9:59-kor Poroszlón a Fűzfa kikötőben találkozunk. Poroszlóról teleautó rendszerben kocsikázunk majd "fel" Tiszavalkra. Ez mit jelent majd a gyakorlatban? Minél kevesebb autóval megyünk fel majd Tiszavalkra. Ugyanis a cél az, hogy minél több autót tudjunk Poroszlón hagyni, ami pedig azért fontos, hogy AMIKOR majd a túranap végén a kenukkal Poroszlóra (vissza)érkezünk, akkor Poroszlón legyen "betárazva" néhány (minél több) kocsi, amikkel a sofőröket vissza tudjuk repíteni Tiszavalkra.

Leírva bonyolultnak tűnik, a gyakorlatban pofon egyszerű lesz. 

 

Szóval reggel / délelőtt (9:59 és 10:10 között) a cuccokat átrakosgatjuk a Tiszavalkra "felmenő" kocsikba, autókázunk kb. 20 percet, és a minél kevesebb autóval Tiszavalkon parkolunk. Mosdószünet, kenuba "költözés" (pakolás) után 10:45-kor elindulunk a vízen oda, ahol a madár se jár.
Pontosabban ők igen. Ők nagyon. Meg mi. És rajtunk kívül NULLA kenussal fogsz találkozni olyan tüneményes, olyan békés, olyan nyugis belső tavakban, egészen pontosan holt-ágakban, hogy arra nincsenek szavak. Aztán totálisan összetört szívekkel, de Poroszló felé vesszük az irányt és 15 óra körül "befutunk". Amíg a Poroszlóra érkezett hajók legénysége egy része a kenukat mossa és kiteszi a partra, addig a sofőrök a teleautó rendszert kihasználva visszajutnak a Tiszavalkra és lehozzák Poroszlóra a kocsikat. 
Amikor a kocsik visszaértek Poroszlóra, akkor 
mindenki indulhat a szállására (vagy haza). 
 

 

 

img_20190817_105529-2.jpgVasárnapi vízitúra a Tisza-tavon: a Tisza-tó legnagyobb kalandja! Találd meg az Északnyugati átjárót.... 
Íme a tisza-tavi, különleges vízitúrák között is überkülönleges kenuzás. 
Amundsen leszel. Féregjáraton keresztül jutunk át a Poroszlói-medence déli felébe, ill. a Sarudi-medence határára!

 

 

Konkrétan olyan ösvényeken megyünk majd, ahol gyakorlatilag senki, de senki nem jár.

Kegyetlenül tuti.  

9:59-kor találkozunk Poroszlón a Fűzfa-kikötőben.
 
Wc, tájékoztató, felszerelésosztás, naptejezés, az aznap még kezdő vízitúrázók (be)tanítása, gyakorolás, kenuba pakolás után szállunk majd vízre.
 

 

img_2117.jpgEldobod az agyad. Amundsenről közismert, hogy elsőként érte el a Déli-sarkot, majd az első olyan ember volt, aki mindkét sarkot elérte. De Amundsen nevéhez fűződik az Északnyugati átjáró "megtalálása" is. Pontosabban ő volt az, aki a sok évszázados keresés és kísérletezés után elsőként, 1906-ban északról kerülte meg Észak-Amerikát.
 
 
 
 
Nyugatról indult a Bering-szorostól, és a kanadai szigetvilág sok-sok szigete között "átjutott".
 
 
Kihasználta, hogy a jég ellen megerősített hajójának extrém kicsi volt a merülése. Mi is kihasználjuk, hogy a kenuk merülése szinte nulla .... és valami hasonlót fogsz érezni. 
 
 
 
p90817-113401.jpgCsak (jó esetben) nem az indulástól számított 4. évben fogunk megérkezni...(ugyanis ő 1903-ban indult és 1906-ban (!) érkezett....)
 
 
 
 
 
 
De készülj életed egyik legtutibb útvonalára.
 
Pinduri, olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy a keskeny úton egymás mellett két kenu nem fér el.
 
Olyan helyeken fogsz evezni, ahol előtted kimondhatatlanul kevesen. Mintha ember soha nem járt volna itt
 
 
img_2089.jpgAz elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudnak jönni a kenuk. Elmondhatatlan, hogy mi mindent fogsz látni, a függőcinege fészkétől az ebszőlő csucsoron át addig, hogy a fattyúszerkők igazi csapatként védik a kicsinyeiket, a területüket, és hiéna-csapatot idéző szervezettséggel, kalákában ütik-vágják a barna rétihéját. 
 

A Tisza-tó egyik szigetén tartunk ebéd / uzsonna szünetet. 
 
Innen még egy ösvényt felfedezünk és közel 500 métert tekergünk, szlalomozunk a nád, ill. gyékénymezők között, mielőtt visszaérnénk egy "konvencionális" vízi útra, majd azon még egy jó 45 perc amíg visszaérünk az indulási kikötőbe.
 
Előtte lehet, hogy lubickolásra, úszásra, játékra megállunk a poroszlói szabad strandon. 
14 óra körül, a délelőtti indulás helyére érkez(t)ünk vissza, kényelmesen evezgettünk, úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban.
Közben olyan, de olyan, de olyan helyeken jártál, hogy ...........

 

 

Túradíjak a tiszatavi vízitúra résztvevőinek

 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára :

tisza-to-mangrove-12.jpg1. 
Kérünk szépen egy telefont, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
+36209342760 

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

 

 

3.
Kérjük a
 túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenuzásidőpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. 

(Pl.
1026 Budapest, Sólyom köz 5.,
2021. augusztus 2-8.
Tisza-tó kenutúra)

* A címben az "evezés", pontosabban a "tisza-tavi evezés" szóösszetétel szerepel, természetesen a sportág nem az evezés, hanem a kenuzás (vagy opcionálisan) a kajak(ozás), csak itt követtük a köznyelvi / "civil" szóhasználatot.