Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. június 27-30. Tisza-tavi vízitúra, választhatóan 1-2-3-4 napban

20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-200.jpgTisza-tavi vízitúra. Választhatóan 1 vagy 2 vagy 3 vagy 4 napos Tisza-tavi vízitúra szombaton, vasárnap, hétfőn és kedden.  
A pár percig kezdőknek szakmailag felkészült evezéstanítás. 
Csillagtúrák Tiszafüredről, azaz minden délután ugyanabba az indulási kikötőbe térünk vissza. 
 

Leírhatatlan táj. Igény szerinti szállás (wellness, faház, apartman, sátor). Fantasztikus élmény és maximális biztonság, gyermekes családoknak, kultúremberekből álló baráti társaságoknak. 

 

 

 

Szállás és étkezés

20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-iren-1.jpg

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást vagy foglaljuk neked vagy - természetesen - intézheted magad. 

A sátrasok három kemping között választhatnak a kikötőtől 5 perc séta távolságban, és előzetesen nem is kell helyet foglalnotok. 

 

Aki amúgy nem menne wellness hotelbe, annak is felhívjuk a figyelmét arra, hogy a Balneum hotelben a közzétett árakhoz képest néha szürreális árkedvezménnyel, normál tiszafüredi vendégszoba áron is tudtok szobát foglalni. Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden számtalan szállást talál.

 
Aki igényli, annak a kikötőtől egy percre található, kellemes, jól felszerelt és tökéletes főzési lehetőséget kínáló apartmanok egyikét (4000 Ft/fő/éj) lefoglaljuk. 
20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-viktoria-1.jpg
Vannak 2 és 1 hálóhelységes, ill. 4 és 5 ágyas apartmanok, 
amelyek egy sorház apartmanjai, az előttük lévő tér egybenyitható, ill. egyben van. 
 
Az általunk javasolt apartmanok konyha részében villanytűzhely van. 
 
A sátrazás, ill. a faházas szállások ára (helytől függően) 1500-3000 Ft/fő/éj körül van.

Ha magad foglalod a szállást, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe. 

Az étkezés önellátó. 

 

www.vizitura.org-szallas-fogmosas.jpg

Ez Tiszafüreden könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. Bográcsot tudunk adni, tárcsázáshoz, grillezéshez saját eszközt hozni kell. A kempingben tudsz magad főzni. 

 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

20150620_104938.jpgHa a Tisza-tóhoz képest "távolról", mondjuk Zala megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a vízitúra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni.
Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek és Poroszló után következik Tiszafüred.

 

 

 

A tisza-tavi vízitúra első napján 9:45 és 10 óra között találkozunk

20150605_144555.jpg

vízitúra első napján Tiszafüreden, 9:45 és 10 óra között, az indulási kikötőben találkozunk. Könnyű lesz ide találnod. Kattints ide. Ha nem a nulladik napon, hanem az első túranap reggelén jöttök Bp. felől vonattal, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 15 perc séta, kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható.  Aki pedig kocsival érkezik, és ma már ez a jellemző, az egész napra - díjmentesen - a kikötő kerítésén belül hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgHa időben megcsúsztok, akkor inkább gyere/gyertek közvetlenül a kikötőbe, mint, hogy elkéssetek. Egy-két családnyi élelmiszert a kikötőben is be tudtok tenni hűtőszekrénybe.  

 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd - ha ti is az ezt kérő 95+ százalékba tartoztok - a "beöltözött" csapatokról elkészítjük az "kenutúra-előtt" fotókat. 

vizitura-tisza-to-tiszatavi-kenu_20170828.jpg

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, kb. 60 centis vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. tisza-to-vizitura-tanulas.jpgA nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, 11 óra előtt kihajózunk.

 
 
 
 

Szombati vízitúra a Tisza-tavon: Ember előtti tájakon, vadszőlő falak között, gyönyörűséges ágakon lapátolgatunk

20140704_tisza-to-igyekszunk-tiszavalk-fele.jpg
Vízre szállást követően egy, a képen is látható ún. 'öblítőcsatornán' (csak a neve ilyen borzalmas, maga a víz fantasztikusan gyönyörű) a Tisza felé indulunk, de a vízitúra 9. percében már az oldalág oldalágában olyan "meseországban" evezünk, hogy az ínyencek is csettintenek. Pinduri és olyan vékony ágacskában haladunk, hogy egymás mellett két kenu nem fér el. 
 
 
 
 


tisza-to-kenutura-vizitura_20170529_resized.jpgMintha ember soha nem járt volna itt, az elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudnak jönni a kenuk, egy idő után már szégyelljük, hogy ennyi szürke gémet és bakcsót riasztunk el. 
 
Miután visszacsatlakozunk egy szélesebb öblítőcsatornára, kb. 1 km után érünk ki a Tiszához és a 432-es fkm jelzés közelében tarthatunk "technikai" szünetet, értsd "hölgyek jobbra, urak balra". 
 
 
 
 
 
 
tisza-to-vizitura-szieszta-20170529.jpg
Innen a Tiszán evezünk, csorgunk lefelé egy kicsit, hamarosan lubickolásra és nem mellékesen ebédre megállunk.
 
 
 
 
 
Ebéd után pedig egy másik vízi folyosóra fordulunk, onnan benézünk eldugott tavacskába, majd arról is letérünk, és a legszebb helyek érintésével jutunk el a túranap legdélibb pontjáig. 
 
Innen egyik ágba be, másikba be kacskaringóval jövünk haza, és ha a csapat nyitott rá, egy kis dzsungelharcban is lehet részünk. De mielőtt az egyébként is opcionális kihívástól elrémülnél.....
tisza-tavi-vizitura_20170730_.jpgA dzsungelharcon csak annyi értendő, hogy egy, a nád által ma már jórészt benőtt, de régen jól járható vízi ösvényen is evezünk egy kb. 100 méteres szakasz erejéig. 
 
 
 
15:00 óra körül (nem ígérjük nanosecundum pontossággal) látjuk meg a szabad strandot, ha még egybehangzóan azt mondjátok, hogy van kedv és erő, balra kanyarodunk a Füredi-Holt-Tiszára és végül észak-kelet felől futunk be az indulási kikötőbe. Ha nem, akkor "nyílegyenesen" irány a kikötő.  
2016-08-14-tisza-tura-vizitura-77.199.jpg16 óra előtt pár perccel, a délelőtti indulás helyére Tiszafüredre érkez(t)ünk vissza. Még egy kenumosásra tisztelettel megkérünk. 

 

 

 

Vasárnapi tisza-tavi csoda-vízitúra:
A Nagy-Morotva rejtett kincsei, "mangrove-dzsungel" és evezés "Pandorán"

20150605_132434.jpgA vízre szállást követően különleges szépségű, Rambo-filmeket és vietnami dzsungelt idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk.
Egy szűk kilométer erejéig is, de l
esz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon.
 
Ebédszünetünk után a Tisza-tó belső tavát jelentő Nagy-Morotva egyik szépséges belső tórendszerét fedezzük fel. Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik fattyúszerkő telepe mellé. Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk.  

20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-113.jpgHa időben nagyon jól állunk és szigorúan "opcionálisan", mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" - bocsánat, de tényleg ez a neve - a Szartosra, és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit.
 
A kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. 
Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. 
 
 
 
Nemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk.
tisza-to-vizitura-tiszatavi-kenutura-20170723_.jpgHa a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk, persze van néhány különbség, pl. az anakondák feltűnő hiánya.  

15:00 A mai utolsó kiszállás, lábnyújtóztatás, ha jó az idő és a víz, úszkálás és mosdószünet.
Lehet, hogy a kiszállási hely közelében Alan Walker egyik számát kezded énekelni. - "I know, I am not alone..." I'm not alone....I'm not alone.
Vajh miért is?
Vigasztaljon, hogy az itt lévő kenutömegnek nincs olyan, szardíniaként összepasszírozott és a fekete lyuknál sűrűbb masszája, ahova Hermione-s tágító bűbájjal 10 kenut még ne tudnánk bepréselni. 

 

tisza-to-vizitura-nem-csendes-csendelet-20170729_132.jpg

A fürdőzgetés után lóra fel. Nagyjából 31 perc 9 mp múlva megérkezünk Tiszafüredre az indulási kikötőbe, ahonnan jó idő esetén 1 perc sétával érsz a szabad strandra. 

 

 

 

Hétfői vízitúra-show: Óhalászi-Holt-Tisza, ahol nőszirom ármádia és évszázados fák vigyázzák a legsötétebb vizeket.....

tisza-to-vizitura-www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-102.jpg

10-kor találkozunk, a fentebb már megismert forgatókönyv szerint készülődünk.
Vízre szállás
után nyugat - észak-nyugati irányban, a Tisza felé indulunk, de nemsokára fordulunk és egy tüneményes ágacskában evezünk.

 
11:15 Rövid "technikai" szünet egy vadregényes ágacska mentén, hölgyek jobbra, urak balra. A kis szünet után hamarosan keresztezzük a Tiszát, a kis karavánnal óvatosan evezünk át a folyó jobb oldalára.
 

tisza-to-kenutura-vizitura-evezes.jpgA Tiszának itt érezhető sodrása már nincs, lapátolgatás nélkül nem fog levinni minket a víz. 
 

 

 

12:30 Ebéd egy csodálatos helyen a kilátó felső szintjén üldögélve, a nyugalomba belefeledkezve.

 

 

13:30 Mocsári nőszirmok (íriszek) sorfala között evezünk be az Óhalászi-Holt-Tiszába. 


Mitől 'óhalászi' az Óhalászi-Holt-Tisza?

tisza-to-vizitura_20170717_ohalaszi-.jpgEgyszer volt és hol tényleg volt.... a jelenlegi Tisza-tó kellős közepén volt falu állt, itt volt Óhalász.

 

 

 

Soha nem volt könnyű az óhalásziak élete, a Tisza évente legalább egyszer elöntette a földet, gyakran a falut. Ők egy-egy olyan áradás után, amikor minden pusztult, omlott, az összes jószág elveszett, veletek ellentétben valószínűleg nem voltak kimondottan vízitúra-rajongók.

 

Ezt onnan is gondoljuk, hogy a XIX. századi vízi-, hótalpas, raftingtúrázókat tartalmazó adatbázisunkban nincs túl sok óhalászi. Na jó. Komolyra fordítva.

Az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon régen főleg halásztak. 
Már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak.

Az Óhalásziaknak és jövedelemérzékeny uruknak aztán egyszer betelt a pohár. tisza-to-vizitura-tisza-tavi-kenuzas-43.jpg1877-ben, egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt, úgy döntöttek: mennek. A döntésben "erősen segített" a tulajdonos. Eme derék férfiú volt Lőrinc püspök, aki a falu birtokosaként szerényen magáról nevezte el az új falut, amikor is Újlőrincfalva néven új települést alapított Poroszló és Sarud között.

 

(Mi is így tettünk volna). Újlőrincfalva nevezetessége az itt gyártott kókuszrúd, jellegzetessége, hogy finom és olcsó. 

 

Óhalász emlékét pedig már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza.

 

20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpg

Itt található a Tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe. A látvány láthatóan megterhelő tud lenni, ilyenkor jöhet a jól megszolgált (?) pihenés. Egy kilátó toronynál választhatod az információs tábla olvasgatását vagy tekintheted a meditációt is megismerés forrásának.
14:30 Ismét a vízen.  
 

 

 

tisza-tavi-vizitura_20170730_16.jpg16:00 Érkezés az indulási kikötőbe, tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.

Hát igen.

 

Van még gondos munka a világon....

 

 

 

 

Keddi tisza-tavi vízitúra:
a Duhogó, avagy a nyugalom tengere

vizitura-tisza-to-tiszatavi-kenu_20170828.jpg10:45 Vízre szállás után a Füredi-Holt-Tiszán, majd hamarosan a Füredi-öblítő csatornán evezünk, itt még van motoros halászcsónak forgalom, de rögtön kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát. Ha a kikötőnél még nem, idáig már tízszer találkoztunk szárcsákkal. Az utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, (az ő szempontjukból teljes joggal és minden bizonnyal valószínűleg neheztelve, ami rosszabb, félve) rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról. Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, sirályokat.

Ami "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, és fehér" pedig a kócsag. (Esetleg gólya, de ők maximum a levegőben....)

 

tisza-to-vizitura-20160709-14.09.59.jpgÉs persze látunk majd tőkés récét (na jó, vadkacsát). Búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani. Vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába, amelyek felismerésében olyan vérprofi leszel a nap végére, hogy azt hiszik majd, botanikus vagy. 

 

Rossz hírünk, hogy max. néhány másodpercig és röptében mindig távolodva látod majd a jégmadarat. Pontosabban mindig csak egy gyönyörűséges, szinte neonkék repülő valamire fogja a túravezető majd azt mondani, hogy: na az volt a jégmadár. 
 

torpegem--pocgem-.jpgLáthatunk majd üstökös és törpe gémet. Továbbá. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál: az a drón. A drón övezetnél egy szinttel feljebb ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják.

 

 

Még magasabban a Kecskemétről startolt Gripeneket, és legfelül, ha "négy csíkot húz", plusz 11 óra 10 percet mutat az óra, szinte tuti, hogy a British Airways Kuwait City és London közötti B-747-es jumboját látod. 

 

 


img_20170624_163206.jpg11:15 Ha jó a víz- és levegőhőmérséklet, akkor egy kis fürdés is belefér a technikai szünetbe a Tisza és az öblítőcsatorna torkolatánál. Az önfeledt locsipocsi kapcsán a kötőhártya-gyulladás veszélyére hívja fel a figyelmet a mindig mindent túlaggódó túraszervező.... 
A túravezető itt (is) 
majd megkér mindenkit, hogy ne a mentőmellényt használjuk párnának (szóval kérjük szépen, hogy ne ülj rá).

A pihi után kb. 20 perc múlva indulunk tovább és a Kis-Tiszán lapátolgatunk. A Kis-Tisza régen egy önálló folyócska,  a Tiszából kiváló, majd oda visszatérő, ún. fattyúág volt, ma is van (bár szinte érzékelhetetlenül kicsi) sodrása. 
www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpgItt már szerencsére kisebb a halászcsónak forgalom, bár még vannak. De az alkalmi félrehúzódásoktól eltekintve itt már nyugis a kenutúra. Idill közeli a vakáció.

 

Ez a szakasz kiszállási pontokban nem bővelkedik, ha pisilni kell, légy szi' a "tünetek" jelentkezésekor jelezd a túravezetőnek, hogy a nem jó helyek közül időben választhasson neked, ill. nektek.  
12:30 A Kis-Tisza partján állunk meg ebédelni.
tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgAz ebéd és wc-szünet után a Kis-Tisza mindkét oldalán tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. Az egyik tó bejárata tényleg gyönyörűséges, valami olyan pompázatos, hogy arra nincsenek szavak. A fotók talán valamennyire visszaadják, hogy übercsúcs. Ha meg nem, eggyel több ok, hogy meggyőződj arról, a valóság mennyire lepipálja, amit szavakba lehet önteni. 
Miközben a belső tavat fedezzük fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár...,  ez itt a végtelen nyugalom tengere.

 

Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk, és egy-két pisilési szünettel, ill. pancsolással megszakítva 16 óra körül érkezünk Tiszafüredre, az indulási kikötőbe.

 

 

Tisza-tavi vízitúrák túradíjai
 

 

Testre szabott tisza-tavi vízitúra 
www.vizitura.org-szallas-fogmosas.jpgEgyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 
 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
A vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontra van-e hely (+36 209 342 760)

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a túrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3.

kenutura-vizitura-evezes.jpg

24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő banki napon kérjük a túradíj átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni. A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely.  

(Pl. 
1126 Budapest, Orbánhegyi út 18. 
június 27-30. 
Tisza-tó vízitúra)