Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. június 13-14. Az Északnyugati átjáró és a Bermuda-háromszög, Tisza-tavi vízitúrák Poroszlóról

20180912_153222_resized.jpgThe big bang happened 13,4 billion years ago .... és itt jön a másik!

 

 

Tisza-tavi, választhatóan 1 vagy 2 napos kaland-vízitúra!!!!!!! 

 

Figyelem. EZ, konkrétan EZ a vízitúra az első nap Tiszafüredről indul és Tiszafüredre érkezünk, a második napon pedig Poroszlóról indulunk és Poroszlóra futunk be. Még egyszer.

 

tisza-tavi-evezes_20170803_1505.jpgEz a vízitúra - kivételesen - az egyik nap Tiszafüredről, a másik nap Poroszlóról indul, de mindkét nap ugyanabba a kikötőbe érkezünk vissza, ahonnan aznap délelőtt indultunk. 

 

 

Szállás és étkezés a kenutúra idején

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást vagy foglaljuk neked vagy - természetesen - intézheted magad. A sátrasok Poroszlón, Tiszafüreden, Sarudon több kemping között választhatnakHa valaki apartmant keres, Poroszlón és Tiszafüreden számtalan szállást talál. Aki igényli, annak Tiszafüreden a kikötőtől egy percre található, kellemes, jól felszerelt és tökéletes főzési lehetőséget kínáló apartmanok egyikét (4000 Ft/fő/éj) lefoglaljuk. Vannak 2 és 1 hálóhelységes, ill. 4 és 5 ágyas apartmanok, amelyek egy sorház apartmanjai, az előttük lévő tér egybenyitható, ill. egyben van.  Az általunk javasolt apartmanok konyha részében villanytűzhely van. A faházas szállások és a sátrazás (helytől függően) 1500-3000 Ft körül vannak. Ha magad foglalod a szállást, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe, amelynek a címét elküldjük neked e-mailben. Az étkezés önellátó.
Ez Poroszlón és Tiszafüreden könnyű, a közelben számos éttermet, pizzériát találsz. 

 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a vízitúrára

Aki távolról jön, annak érdemes átgondolni a nulladik napi érkezést, nulladik napi szállást vendégszobában vagy ha van MELEG hálózsákod, akkor sátorverést. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd és Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred. 

 

 

A tisza-tavi vízitúra első napján 9:45 és 10 óra között találkozunk

20150605_144555.jpg

vízitúra első napján Tiszafüreden, 9:45 és 10 óra között, az indulási kikötőben találkozunk. Könnyű lesz ide találnod. Kattints ide. Ha nem a nulladik napon, hanem az első túranap reggelén jöttök Bp. felől vonattal, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 15 perc séta, kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható.  Aki pedig kocsival érkezik, és ma már ez a jellemző, az egész napra - díjmentesen - a kikötő kerítésén belül hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgHa időben megcsúsztok, akkor inkább gyere/gyertek közvetlenül a kikötőbe, mint, hogy elkéssetek. Egy-két családnyi élelmiszert a kikötőben is be tudtok tenni hűtőszekrénybe.  

 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd - ha ti is az ezt kérő 95+ százalékba tartoztok - a "beöltözött" csapatokról elkészítjük a "kenutúra-előtt" fotókat. 

vizitura-tisza-to-tiszatavi-kenu_20170828.jpg

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, kb. 60 centis vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. tisza-to-vizitura-tanulas.jpgA nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, 11 óra körül kihajózunk.

 
 
 

Első napi vízitúra-show: Tündérfátyol-öböl

tisza-to-vizitura-www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-102.jpg

10-kor találkozunk, a fentebb már megismert forgatókönyv szerint készülődünk.
Vízre szállás
után a Tisza felé indulunk, az egyik öblítő csatornán evezünk egy jó kilométert, amikor elérjük a folyót. 
A Tiszának itt érezhető sodrása már nincs, lapátolgatás nélkül nem fog levinni minket a víz. Néhány perc evezgetés vár ránk a bal part mentén, aztán 
keresztezzük a Tiszát és a (ne vegyél komolyan) a csákányos sífelvonón hátra dőlni tilos táblától kis ágacskában evezünk.
 
 
20190615_141331.jpg12:00 Ebéd, lábnyújtóztatás és "technikai" szünet kifejezetten vacak kiszállással, hölgyek jobbra, urak balra, érdemes tartani mosdószünetet, mert hosszú ideig nem lesz kiszállási lehetőség. 
 
 
12:30 Elképesztő és leírhatatlan "mangrove-dzsungelen" keresztül érjük el a Tisza-tó egyik legnagyobb holt-ágát. Innen egy féregjáraton keresztül jutunk át a Tündérfátyol-öbölbe..... Eldobod az agyad és elsírod magad.....


tisza-tavi-vizitura_20170730_16.jpg16:00 Érkezés az indulási kikötőbe, tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.

Hát igen.

 

Van még gondos munka a világon....

 

 

 

 

 
tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpg2. napi vízitúra a Tisza-tavon: a Tisza-tó legnagyobb kalandja! Az Északnyugati átjáró.... 
Wc, tájékoztató, felszerelésosztás, naptejezés, az aznap még kezdő vízitúrázók (be)tanítása, gyakorolás, kenuba pakolás után szállunk majd vízre.

Íme a tisza-tavi különleges vízitúrák között is az überkülönleges.

Amundsen leszel. Féregjáraton keresztül jutunk át a Poroszlói-medence déli felébe, ill. a Sarudi-medence határára!

Konkrétan olyan ösvényeken megyünk majd, ahol gyakorlatilag senki, de senki nem jár.

img_0065.jpgEldobod az agyad. Besírsz. Amundsenről közismert, hogy elsőként érte el a Déli-sarkot, majd az első olyan ember volt, aki mindkét sarkot elérte. De Amundsen nevéhez fűződik az Északnyugati átjáró "megtalálása" is. Pontosabban ő volt az, aki a sok évszázados keresés és kísérletezés után elsőként, 1906-ban északról kerülte meg Észak-Amerikát. Nyugatról indult a Bering-szorostól, és a kanadai szigetvilág sok-sok szigete között "átjutott". Kihasználta, hogy a jég ellen megerősített hajójának extrém kicsi volt a merülése. Mi is kihasználjuk, hogy a kenuk merülése szinte nulla .... és valami hasonlót fogsz érezni. 

 
 
 
img_20180512_145218.jpgCsak (jó esetben) nem az indulástól számított 4. évben fogunk megérkezni...(ugyanis ő 1903-ban indult és 1906-ban (!) érkezett....)
De készülj életed egyik legtutibb útvonalára. Pinduri, olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy a keskeny úton egymás mellett két kenu nem fér el. Olyan helyeken fogsz evezni, ahol előtted kimondhatatlanul kevesen. Mintha ember soha nem járt volna itt. Az elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudnak jönni a kenuk. Elmondhatatlan, hogy mi mindent fogsz látni a függőcinege fészkétől az ebszőlő csucsoron át a felettünk őrjáratozó barna rétihéjáig. 
Aztán a Tisza-tó egyik kilátó tornyán tartunk ebéd / uzsonna szünetet. 
Innen még egy ösvényt felfedezünk és közel 500 métert tekergünk, szlalomozunk a nád között, mielőtt visszaérnénk egy "konvencionális" vízi útra, majd azon még egy jó félóra alatt az indulási kikötőbe.
 

15 óra körül érkezünk vissza az indulás helyérekényelmesen evezgettünk, úgy, hogy senki ne fáradjon el. 

 

 

Túradíjak a tisza-tavi vízitúra résztvevőinek

 

 

Jelentkezés tisza-tavi vízitúrára :

1. 
Kérünk szépen egy hívást, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
(+36 209 342 760)

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
Kérjük a
 túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007 megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. A nevedet NE írd be, ugyanis amúgy is látszik és elveszed a közlemény rovat semmicske helyét az értékes információtól!!!


(Pl.
1179 Budapest, Sarudi u. 127.
2020. június 13-14.
Tisza-tó evezés)