Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. július 29. Vízitúra Tisza-tó

20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-200.jpg2019. július 29-i tisza-tavi vízitúra hétfőn, de természetesen jöhetsz több napra is, akár három napra tehát szombattól hétfőig is. A csak pár percig kezdőket megtanítjuk kenuzni. Majd a leírhatatlan tájon teszünk csillagtúrát Tiszafüredről, vagyis délután az indulási kikötőbe térünk vissza.  Fantasztikus az élmény és maximális a biztonság gyermekes családoknak, kultúremberekből álló baráti társaságoknak. 

 

 

Szállás és étkezés

20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-iren-1.jpg

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. 

 

A szállást vagy foglaljuk neked vagy - természetesen - intézheted magad. 

A sátrasok három kemping között választhatnak a kikötőtől 5 perc séta távolságban, és előzetesen nem is kell helyet foglalnotok. Aki amúgy nem menne wellness hotelbe, annak is felhívjuk a figyelmét arra, hogy a Balneum hotelben a közzétett árakhoz képest néha szürreális árkedvezménnyel normál tiszafüredi vendégszoba árat is kínálnak. Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden számtalan szállást talál.

 
Aki igényli, annak a kikötőtől egy percre található, kellemes, jól felszerelt és tökéletes főzési lehetőséget kínáló apartmanok egyikét (4000 Ft/fő/éj) lefoglaljuk. 
 
20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-viktoria-1.jpg
Vannak 2 és 1 hálóhelységes, ill. 4 és 5 ágyas apartmanok, 
amelyek egy sorház apartmanjai, az előttük lévő tér egybenyitható, ill. egyben van. 
 
 
Az általunk javasolt apartmanok konyha részében villanytűzhely van. 
A faházas szállások és a sátrazás (helytől függően) 1500-3000 Ft körül vannak.
Ha magad foglalod a szállást, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe.

 

www.vizitura.org-szallas-fogmosas.jpg

Az étkezés önellátó. Ez Tiszafüreden könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. Bográcsot tudunk adni, tárcsázáshoz, grillezéshez saját eszközt hozni kell. 

 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

Ha mondjuk Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a túra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek és Poroszló után következik Tiszafüred.

 

 

 

A tisza-tavi vízitúra első napján 9:45 és 10 óra között találkozunk

20150605_144555.jpg

vízitúra első napján Tiszafüreden, 9:45 és 10 óra között, az indulási kikötőben találkozunk. Könnyű lesz ide találnod. Kattints ide. Ha nem a nulladik napon, hanem az első túranap reggelén jöttök Bp. felől vonattal, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 15 perc séta, kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható.  Aki pedig kocsival érkezik, és ma már ez a jellemző, az egész napra - díjmentesen - a kikötő kerítésén belül hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgHa időben megcsúsztok, akkor inkább gyere/gyertek közvetlenül a kikötőbe, mint, hogy elkéssetek. Egy-két családnyi élelmiszert a kikötőben is be tudtok tenni hűtőszekrénybe.  

 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd - ha ti is az ezt kérő 95+ százalékba tartoztok - a "beöltözött" csapatokról elkészítjük az "kenutúra-előtt" fotókat. 

vizitura-tisza-to-tiszatavi-kenu_20170828.jpg

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, kb. 60 centis vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. tisza-to-vizitura-tanulas.jpgA nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, 11 óra előtt kihajózunk.

 
 
 
 

Hétfői vízitúra-show: Óhalászi-Holt-Tisza, a nőszirom-tenger és ahol évszázados fák vigyázzák a legsötétebb vizeket.....

tisza-to-vizitura-www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-102.jpg

10-kor találkozunk, a már ismert forgatókönyv szerint készülődünk.
Vízre szállás
után nyugat - észak-nyugati irányban, a Tisza felé indulunk, de nemsokára fordulunk és egy tüneményes ágacskában evezünk.

 
11:00 Rövid "technikai" szünet egy vadregényes ágacska mentén, hölgyek jobbra, urak balra. A kis szünet után hamarosan keresztezzük a Tiszát, a kis karavánnal óvatosan evezünk át a folyó jobb oldalára.

tisza-to-kenutura-vizitura-evezes.jpgA Tiszának itt érezhető sodrása már nincs, lapátolgatás nélkül nem fog levinni minket a víz. 
12:30 Ebéd egy csodálatos helyen a kilátó felső szintjén üldögélve, a nyugalomba belefeledkezve.

 

 

13:30 Mocsári nőszirom (íriszek) sorfala között evezünk be az Óhalászi-Holt-Tiszába. 
tisza-to-vizitura_20170717_ohalaszi-.jpgMitől 'óhalászi' az Óhalászi-Holt-Tisza?

A jelenlegi Tisza-tó kellős közepén falu állt, itt volt Óhalász.

 

 

Soha nem volt könnyű az Óhalásziak élete, a Tisza évente legalább egyszer elöntette a földet, gyakran a falut. Ők egy-egy olyan áradás után, amikor minden pusztult, omlott, az összes jószág elveszett, veletek ellentétben valószínűleg nem voltak kimondottan hard core vízitúra-rajongók, ezt onnan is gondoljuk, hogy a XIX. századi vízi-, hótalpas, raftingtúrázókat tartalmazó adatbázisunkban nincs túl sok óhalászi. Na jó. Komolyra fordítva.

Az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon régen főleg halásztak. 
Már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak.

Az Óhalásziaknak és jövedelemérzékeny uruknak aztán egyszer betelt a pohár. tisza-to-vizitura-tisza-tavi-kenuzas-43.jpg1877-ben, egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt, úgy döntöttek: mennek. A döntésben "erősen segített" a tulajdonos. Eme derék férfiú volt Lőrinc püspök, aki a falu birtokosaként szerényen magáról nevezte el az új falut, amikor is Újlőrincfalva néven új települést alapított  Poroszló és Sarud között. (Mi is így tettünk volna).


 

Óhalász emlékét már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza. Itt található a Tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe. 20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpgA Tisza-tó egyik leglátványosabb morotvája után jöhet a jól megszolgált pihenés. 14:15 Óhalászi torony és intenzív relaxáció. 14:30 Ismét a vízen.  

16:00 Érkezés az indulási kikötőbe, tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.

 

Testre szabott tisza-tavi vízitúra 
www.vizitura.org-szallas-fogmosas.jpgEgyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 
 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
A vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontra van-e hely (+36 209 342 760)

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a túrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3.

kenutura-vizitura-evezes.jpg

24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő banki napon kérjük a túradíj átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni. A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely.  

(Pl. 
2092 Budakeszi, József A. 11. I/1. 
július 29. 
Tisza-tó evezés)