Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


5 napos Tisza-tó vízitúra (hétfő-péntek)

img_20170717_112721.jpgTisza-tavi 5 napos vízitúra, minden hétfőn, hétfőtől péntekig. Szuper, de mégis az egyik legolcsóbb vízitúra! 

 

Lehet jönni 1 napra is! Készséges, szakmailag jó és türelmes betanítás. A pár percig kezdőknek evezéstanítás. Csillagtúrák Tiszafüredről. Önellátó étkezés. 

 
 • 2018. június 4-8. (hétfő-péntek)
 • 2018. június 11-15. (hétfő-péntek)
 • 2018. június 18-22. (hétfő-péntek)
 • 2018. június 25-29. (hétfő-péntek)
 • 2018. július 2-6. (hétfő-péntek)
 • 2018. július 9-13. (hétfő-péntek)
 • 2018. július 16-20. (hétfő-péntek)
 • 2018. július 23-27. (hétfő-péntek)
 • 2018. július 30. - aug. 3. (hétfő-péntek)
 • 2018. augusztus 6-10. (hétfő-péntek)
 • 2018. augusztus 13-17. (hétfő-péntek)
 • 2018. augusztus 20-24. (hétfő-péntek)
 • 2018. augusztus 27-31. (hétfő-péntek)
 •  


www.vizitura.org.-oktatas.jpgA támaszpontunk Tiszafüred. Csillagtúrázva fedezzük fel a Tisza-tó egy részét, a vízitúra minden napján máshova evezünk. A kenutúrán mindenki maga gondoskodik a napközbeni élelemről, vacsora rendelhető. Ezt a vízitúrát a kisgyermekesektől, a kezdőkön át a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmesekig mindenki élvezi.   

 

 

 

Szállás és étkezés

20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-iren-1.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet.
 

 


A szállást vagy foglaljuk neked vagy - természetesen - intézheted magad. A sátrasok három kemping között választhatnak a kikötőtől 5 perc séta távolságban, és előzetesen nem is kell helyet foglalnotok. 20140615_20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-viki-2.jpgAki amúgy nem menne wellness hotelbe, annak is felhívjuk a figyelmét arra, hogy a Balneum hotelben a közzétett árakhoz képest néha szürreális árkedvezménnyel normál tiszafüredi vendégszoba árat is kínálnak. Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden számtalan szállást talál. Aki igényli, annak a kikötőtől egy percre található, kellemes, jól felszerelt és tökéletes főzési lehetőséget kínáló apartmanok egyikét (2000-2500 Ft/fő/éj) lefoglaljuk. Vannak 2 és 1

www.vizitura.org-szallas-fogmosas.jpghálóhelységes, ill. 4 és 5 ágyas apartmanok, amelyek egy sorház apartmanjai, az előttük lévő tér egybenyitható, ill. egyben van.  

 

Az általunk javasolt apartmanok konyha részében villanytűzhely van. A faházas szállások és a sátrazás (helytől függően) 1500-3000 Ft körül vannak. Ha magad foglalod a

20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-viktoria-1.jpgszállást, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe.
Az étkezés önellátó.
Ez Tiszafüreden könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. Bográcsot tudunk adni, tárcsázáshoz, grillezéshez saját eszközt hozni kell. 

 

 

Opcionális 0. nap, megközelítés

20130823_132107.jpg

Aki távolról jön, annak jó a nulladik napi esti érkezés, beköltözés vagy sátorverés. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek, Poroszló után következik Tiszafüred.

 

 

Találkozás 

20150605_144555.jpgA Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni, 9.35-kor vagytok Tiszafüreden, az állomástól az út 10 perc. Aki pedig kocsival érkezik, az egész napra - díjmentesen - a kikötő kerítésén belül hagyhatja az autóját. Érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. A vízitúra napján Tiszafüreden 9:45-kor az indulási kikötőben találkozunk. Könnyű lesz ide találnod, csak kattints ide. Wc-látogatás, üdvözlés, tájékoztató (javasoljuk, hogy közben naptejezzetek) és a felszerelés kiosztása után - ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz - megtanítunk kenuzni.
 
20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-2.jpgHa már rutinos vízitúrázók vagytok, ha van profi kormányos a kenutokban, nektek bemelegítés. A nap során fogyasztandó innivalót és szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. Indulás előtt még egyszer érdemes elmenni wc-re, 10:30-kor kihajózunk. 

 

 

Hétfői vízitúra: Óhalászi-Holt-Tisza

tisza-to-vizitura-www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-102.jpg

10:30 Vízre szállás
után nyugat - észak-nyugati irányban, a Tisza felé indulunk, de másfél kilométer után balra fordulunk és egy tüneményes ágacskában a Tiszával párhuzamosan evezünk.
11:45 Rövid "technikai" szünet a VIII-as öblítő
mentén, hölgyek jobbra, urak balra

12:00 Tiszaörvénynél járunk, keresztezzük a Tiszát, a kis karavánnal óvatosan evezünk át a folyó jobb oldalára.

A Tiszának itt érezhető sodrása már nincs, lapátolgatás nélkül nem fog levinni minket a víz. 
 

13:00 Ebéd egy csodálatos helyen a Tündérfátyol torony tövében vagy éppen a kilátó felső szintjén dsc01692.jpgüldögélve, a nyugalomba belefeledkezve
14:00 Írisek sorfala között evezünk be az Óhalászi-Holt-Tiszába. Mitől Óhalászi az Óhalászi-Holt-Tisza?

A jelenlegi Tisza-tó kellős közepén falu állt, itt volt Óhalász. Soha nem volt könnyű az Óhalásziak élete, a Tisza évente legalább egyszer elöntette a földet. Az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon főleg halásztak, már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak. Az óhalásziaknak és - jövedelemérzékeny uruknak - aztán egyszer betelt a pohár. Egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt,

20130804_133002.jpg

1877-ben úgy döntöttek: mennek. A döntésben "igen erősen segített" a tulajdonos is. Eme derék férfiú volt Lőrinc püspök, aki a falu birtokosaként szerényen magáról nevezte el az új falut, amikor is Újlőrincfalva néven új települést alapított  Poroszló és Sarud között. (Mi is így tettünk volna).
Óhalászra emlékét már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét, színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza. Itt található a Tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe, be- és kifelé menet pedig nőszirom, alias isis mellett haladhatunk.

A Tisza-tó egyik leglátványosabb morotvája után jöhet a megszolgált pihenés

15:00 Óhalászi torony és intenzív relaxáció. 
20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpg
15:30 Ismét a vizen.  
17:00 Érkezés az indulási kikötőbe, hajómosás, tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.
A nap végén az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévők pedig vagy a szomszédos szabad strandon pihennek vagy a szállásukra jönnek / mennek. 

19:00 Vacsora: rendelt vagy önellátó

 

 

Keddi vízitúra: Porong-tava és a Duhogó 

www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpg

10:30 Vízre szállás után az Örvényi-morotván evezünk
11:30 Fürdés, technikai szünet a Tisza és az Örvényi-morotva / Füredi öblítő torkolatánál
12:00 A Kis-Tisza jobb partján állunk meg ebédelni 
13:30 Porong-tava, Ispán-tava, Gaznyílás és a Hód,
ha ügyesek vagyunk és féregjáratokat találunk a nádfalban - avagy a légvonalnál is (kicsit) rövidebbúton jutunk át új és új univerzumokba, járunk egzotikus helyeken :).  
 
A viccet félretéve. Belső tórendszereket fedezünk fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár..., tisza-to-vizitura-www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-021.jpg 14:45 Pihenő, kiszállás
15:00 Duhogó, duhogás nélkül, a végtelen nyugalom tengere
17:00 Érkezés Tiszafüredre az indulási kikötőbe, kenutakarítás. 

 

a Tisza-tó nyugati oldalának egy másfél méteres folyosóját 17:00 Érkezés Tiszafüredre az indulási kikötőbe, kenutakarítás. Az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévők pedig vagy a szomszédos szabad strandra sétálnak át vagy a szállásukra jönnek / mennek. 
19:00 Vacsora: rendelt vagy önellátó

 

Szerdai vízitúra: Titkos belső tavak  
www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-mangrove.jpg10:30 Vízre szállás és egy kis Tisza-túra után egy egészen különleges helyre fogunk beevezni. Kényelmesen, több pihenővel megyünk úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. 


tisza-vizitura-tisza-to-vizitura-evezes-kenu-4.jpg12:00 Ebédszünet a Nagy-Morotva közelében
13:00 Tiszavalk, kiszállás és pihenés a kikötőnél
14:00 A Nyárad-érről pedig beevezünk egy szépséges helyre, ahova más vízitúrázók már nem szoktak eljutni, szinte bizonyos, hogy egy bizonyos apuci és csemetéje legénységű horgászcsónak kivételével senkivel nem találkozunk.

A táj pedig lélegzetelállító.
18:00 Érkezés Tiszafüredre, a kenuk mosása, az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévőknek mára vége.  

 


Csütörtöki kenutúra: Az "óceán" és a Fattyúszerkő-torony
tisza-to-fattyuszerko-toronynal-1-turulka.jpg
A "szokásos" reggeli rituálé (lásd a részleteket az oldal tetején, tehát először vízitúrázók tanítása, bemelegítés, wc, naptejezés, tájékoztató után 10:30-kor (végre) vízre szállás, majd a VI-os öblítő felé lapátolunk. Az öblítő csatorna végén jól megérdemelt ebéd. 
13:00 Megtanulunk tájolni, régimódiasan GPS nélkül, csak úgy térképpel és tájolóval és becélozzuk a Tisza-tó nyugati oldalának egy másfél méteres folyosóját a nádfalban. És átkelünk az óceánon, 44 perces utunk során átszeljük a Tisza-tavat. 
Ti fogjátok elvégezni a tájolást és max. 5 métert fogtok tévedni, ami ugyebár bőven elég ahhoz, hogy meglássuk a Panama-csatornát. Minden tisza-tavi napunk szenzációs, de ez az elsők között is a szuper elitbe tartozik. 

www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-borzonat.jpg14:00 A Fattyúszerkő-torony
15:30 Borzonat és visszanézünk arra, hogy azt sem látjuk honnan jöttünk. Kegyetlenül szuper. 
17:00 Megérkeztünk Tiszafüredre, a 
nap végén a szokásos hajómosás, búcsú és hazautazás.

 

 

Pénteki vízitúra: A Magellán-túra20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-201.jpg

10:30 Irány az Amazonas delta és a látvány alapján szinte komolyan is vehető az aprócska földrajzi tévedés. Elképesztő helyen fogunk evezni, és ha a Földet nem is, de a Tiszavalki-öböl egy részét megkerüljük. 
13:00 A Tisza-tó nyugati oldalán, az Eger-patak 
mentén lesz az ebédszünet, Apotát nézünk, majd behajózunk Tiszavalkra, itt rövid pisilési szünet, jégkrém és egyéb civilizációs dekadencia, züllés magasfokon. A nap további része a csapattól függ, egy rövidebb és egy hosszabb hazatérési út között lehet majd szavazni, az 20150516_142701.jpgalapértelmezett út a rövidebb. Sőt! A hab a tortán, hogy ha plusz 6 kilométert még szívesen vállal a társaság, akkor még egy fenomenális helyre beevezünk. Visszaérkezés Tiszafüredre az útvonal-választástól függően 16:00 vagy 17:30 óra. 

 

 

Túradíjak a kenutúra résztvevőinek

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára:
Egyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket (+36 209 342 760).
2.
A tudnivalók és a részvételi, szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3. Kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező nevét, a számlázási címet irányítószámmal, a létszámot, a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.
(Pl. Kajak Éva,
2083 Solymár,
Kenus-tó utca 4. 
9 fő, 
2017. 09. 4-8.)