Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. május 1. Überkülönleges tisza-tavi vízitúra

dscf9800.jpgTisza-tavi 1 napos vízitúra 2019. május 1-én szerdán
Egy, a különlegesek között is különleges tisza-tavi vízitúra. Überkaland AVAGY az "északnyugati" átjáró megtalálása,

 

 

Amundsen nyomában, csak jég nélkül és nem Kanadában......

 

Figyelj, mert EZ, konkrétan EZ a vízitúra Poroszlóról indul. Még egyszer. A 2019. május 1-i vízitúra - kivételesen - nem Tiszafüredről, hanem Poroszlóról indul, és ugyanabba a poroszlói kikötőbe érkezünk vissza, ahonnan délelőtt indultunk. A pontos címet a visszaigazolásban elküldjük. Kaptok egy linket is, amire ha rákattintasz, akkor egy zoomolható térkép segíti a HIPERkönnyű idetalálást. 

 

 

Szállás és étkezés a kenutúra idején

20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-iren-1.jpg

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást vagy foglaljuk neked vagy - természetesen - intézheted magad. 
A sátrasok mind Poroszlón, mind Tiszafüreden, esetleg Sarudon több kemping között választhatnak
 
 
Aki amúgy nem menne wellness hotelbe, annak is felhívjuk a figyelmét arra, hogy a Balneum hotelben a közzétett árakhoz képest néha jelentős árkedvezménnyel kínálnak vendégszobát. Ha valaki apartmant keres, Poroszlón és Tiszafüreden számtalan szállást talál. Aki igényli, annak Tiszafüreden a kikötőtől egy percre található, kellemes, jól felszerelt és tökéletes főzési lehetőséget kínáló apartmanok egyikét (4000 Ft/fő/éj) lefoglaljuk. Vannak 2 és 1 hálóhelységes, ill. 4 és 5 ágyas apartmanok, amelyek egy sorház apartmanjai, az előttük lévő tér egybenyitható, ill. egyben van.  Az általunk javasolt apartmanok konyha részében villanytűzhely van. A faházas szállások és a sátrazás (helytől függően) 1500-3000 Ft körül vannak. Ha magad foglalod a szállást, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe, amelynek a címét elküldjük neked e-mailben. Az étkezés önellátó.
Ez Poroszlón és Tiszafüreden könnyű, a közelben számos éttermet, pizzériát találsz. Bográcsot tudunk adni, tárcsázáshoz, grillezéshez saját eszközt hozni kell.
 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a vízitúrára

Aki távolról jön, annak érdemes átgondolni a nulladik napi érkezést, nulladik napi szállást vendégszobában vagy ha van MELEG hálózsákod, akkor sátorverést. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd és Besenyőtelek után következik Poroszló.

 

 

A tisza-tavi vízitúra első napján 9:45 és 10 óra között találkozunk

vízitúra első napján Poroszlón 9:45 és 10 óra között, az indulási kikötőben találkozunk. Könnyű lesz ide találnod, a résztvevőknek a visszaigazolásban térképet és egy zoomolható térkép linkjét is elküldjük. Ha nem a nulladik napon, hanem az első túranap reggelén jöttök Bp. felől vonattal, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.24-kor leszel / vagytok Poroszlón. A vasútállomástól az út nagyjából 25 perc séta, kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható.  Aki pedig kocsival érkezik, és ma már ez a jellemző, az egész napra - díjmentesen - a kikötőben hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival hosszabb időre jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgHa időben megcsúsztok, akkor inkább gyere/gyertek közvetlenül a kikötőbe, mint, hogy elkéssetek. Egy-két családnyi élelmiszert a kikötőben is be tudtok tenni hűtőszekrénybe.  

 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd - ha ti is az ezt kérő 95+ százalékba tartoztok - a "beöltözött" csapatokról elkészítjük az "kenutúra-előtt" fotókat. 

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, 11 óra előtt kihajózunk.

 

 

 

 

 

Az Északnyugati átjáró megevezése, egy, a különlegesek között is különleges tisza-tavi vízitúra

tisza-to-fattyuszerko-toronynal-1-turulka.jpgWc, tájékoztató, felszerelésosztás, naptejezés, az aznap még kezdő vízitúrázók (be)tanítása, gyakorolás, kenuba pakolás után 10:45 körül szállunk majd vízre.

 

Vízre szállás után nem is sokkal jön az első belső tó. És innen ŐRÜLT kaland üzemmódban tekergünk tavakban, nádasok, gyékény falak között, és a zsupsz-kulcs (féregjárat) segítségével "hoppanálunk", ott ahol a madár sem jár, pláne nem kenuzik.
Indul a zegzugos labirintus felfedezése. Körülbelül 30 percig fogsz leesett állal, néma döbbenet mellett, sok helyen 120-150 centi széles vízi ösvényen lapátolgatni.

Aztán (persze csak ideiglenesen) "privatizálunk" egy felettébb helyes kis szigetet a Tisza-tó közepén, itt lesz a lábnyújtóztatásos és pisilési szünet, ill. ebédszünet, aki akar a stégen napozik, aki akar az árnyékban hűsöl. 

Van kilátótorony, van stég, legfőképpen remek kilátás a Tisza-tó Poroszlói-medencéjének egész nagy részére.

 

20180912_153222_resized.jpgPoroszló közelében tartunk újabb pihenős kiszállást, kényelmesen evezgetünk, úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. 


Minimum 50 kanyar és millió, beléd égő látvány után érkezünk a szabad strandra, ahol egy kicsit megállunk, mielőtt 16 óra körül visszaérünk az indulási kikötőbe, Poroszlóra.


 

Túradíjak: 7990 Ft/felnőtt, 5990 Ft/gyerek, 3. (kiskorú) gyermek a szülő(k) részvétele esetén 3990 Ft. 

 

 

Jelentkezés tisza-tavi vízitúrára :

1. 
Kérünk szépen egy hívást, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
(+36 209 342 760)

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
Kérjük a
 túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007 megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. 

(Pl.
1128 Budapest, Horváth Á. u. 27.
2019. május 1.
Tisza-tó evezés)