Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. augusztus 12-13. Tisza-tavi vízitúrák Sarudról / Poroszlóról

20150620_131412.jpgTisza-tavi, választhatóan 1 vagy 2 napos vízitúra 2019. augusztus 12-13-án. 

 

Figyelj, mert EZ, konkrétan EZ a vízitúra egyik nap Sarudról és a másik nap Poroszlóról indul. Még egyszer. Ez a vízitúra - kivételesen - nem Tiszafüredről, indul, de mindkét nap ugyanabba a kikötőbe érkezünk vissza, ahonnan aznap délelőtt indultunk. A pontos címet a visszaigazolásban elküldjük. Kaptok egy linket is, amire ha rákattintasz, akkor egy zoomolható térkép segíti a HIPERkönnyű idetalálást. 

 

 

Szállás és étkezés a kenutúra idején

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást vagy foglaljuk neked vagy - természetesen - intézheted magad. 

A sátrasok Poroszlón, Tiszafüreden, Sarudon több kemping között választhatnak
 
 
Aki amúgy nem menne wellness hotelbe, annak is felhívjuk a figyelmét arra, hogy a Balneum hotelben a közzétett árakhoz képest néha jelentős árkedvezménnyel kínálnak vendégszobát. Ha valaki apartmant keres, Poroszlón és Tiszafüreden számtalan szállást talál. Aki igényli, annak Tiszafüreden a kikötőtől egy percre található, kellemes, jól felszerelt és tökéletes főzési lehetőséget kínáló apartmanok egyikét (4000 Ft/fő/éj) lefoglaljuk. Vannak 2 és 1 hálóhelységes, ill. 4 és 5 ágyas apartmanok, amelyek egy sorház apartmanjai, az előttük lévő tér egybenyitható, ill. egyben van.  Az általunk javasolt apartmanok konyha részében villanytűzhely van. A faházas szállások és a sátrazás (helytől függően) 1500-3000 Ft körül vannak. Ha magad foglalod a szállást, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe, amelynek a címét elküldjük neked e-mailben. Az étkezés önellátó.
Ez Poroszlón és Tiszafüreden könnyű, a közelben számos éttermet, pizzériát találsz. Bográcsot tudunk adni, tárcsázáshoz, grillezéshez saját eszközt hozni kell.
 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a vízitúrára

Aki távolról jön, annak érdemes átgondolni a nulladik napi érkezést, nulladik napi szállást vendégszobában vagy ha van MELEG hálózsákod, akkor sátorverést. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd és Besenyőtelek után következik Poroszló, Újlőrincfalva majd Sarud. 

 

 

A tisza-tavi vízitúra első napján 9:45 és 10 óra között találkozunk

vízitúra első napján 9:45 és 10 óra között, az indulási kikötőben találkozunk. Könnyű lesz ide találnod, a résztvevőknek a visszaigazolásban térképet és egy zoomolható térkép linkjét is elküldjük. Aki kocsival érkezik, az egész napra a kikötőben hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival hosszabb időre jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgTúravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd - ha ti is az ezt kérő 95+ százalékba tartoztok - a "beöltözött" csapatokról elkészítjük az "kenutúra-előtt" fotókat. 

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, 11 óra előtt kihajózunk.

 

 

 

 

 

1. napi vízitúra a Tisza-tavon: titkos járatok és az Óhalászi-Holt-Tisza

tisza-to-vizitura-www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-102.jpg

11:00 Vízre szállás
után a tó közepe felé indulunk.
 
 
 
 
 
 
 
 
12:00 Ebéd egy csodálatos helyen a kilátó felső szintjén üldögélve, a nyugalomba belefeledkezve

 
 
13:00 Írisek sorfala között evezünk be az Óhalászi-Holt-Tiszába.
Mitől Óhalászi az Óhalászi-Holt-Tisza?

tisza-to-kenutura-vizitura-evezes.jpgA jelenlegi Tisza-tó kellős közepén falu állt, itt volt Óhalász. Soha nem volt könnyű az Óhalásziak élete, a Tisza évente legalább egyszer elöntette a földet.
 
 
Az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon főleg halásztak, már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak. Az óhalásziaknak és - jövedelemérzékeny uruknak - aztán egyszer betelt a pohár. Egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt,
20130804_133002.jpg

1877-ben úgy döntöttek: mennek. A döntésben "igen erősen segített" a tulajdonos is. Eme derék férfiú volt Lőrinc püspök, aki a falu birtokosaként szerényen magáról nevezte el az új falut, amikor is Újlőrincfalva néven új települést alapított  Poroszló és Sarud között. (Mi is így tettünk volna).
Óhalász emlékét már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét, színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza. Itt található a Tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe, be- és kifelé menet pedig nőszirom, alias iris mellett haladhatunk.

A Tisza-tó egyik leglátványosabb morotvája után jöhet a megszolgált pihenés.

15:00 Óhalászi torony és intenzív relaxáció. 
20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpg
15:30 Ismét a vízen.  

16:30 Érkezés az indulási kikötőbe, hajómosás, tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.
A nap végén az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévők pedig vagy a szomszédos szabad strandon pihennek vagy a szállásukra jönnek / mennek. 

 

 

 

 
2. napi vízitúra a Tisza-tavon: féregjáratok Poroszló és Sarud között
tisza-to-fattyuszerko-toronynal-1-turulka.jpgWc, tájékoztató, felszerelésosztás, naptejezés, az aznap még kezdő vízitúrázók (be)tanítása, gyakorolás, kenuba pakolás után 11 körül szállunk majd vízre.

 

Vízre szállás után megevezzük az óceánt aztán (persze csak ideiglenesen) "privatizálunk" egy felettébb helyes kis szigetet a Tisza-tó közepén, itt lesz a lábnyújtóztatásos és pisilési szünet, ill. ebédszünet, aki akar a stégen napozik, aki akar az árnyékban hűsöl. 

Van kilátótorony, van stég, legfőképpen remek kilátás a Tisza-tó Poroszlói-medencéjének egész nagy részére.

 

20180912_153222_resized.jpgPoroszló közelében tartunk újabb pihenős kiszállást, kényelmesen evezgetünk, úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. 


15:30 körül érünk vissza az indulási kikötőbe.

 

 

Túradíjak a tisza-tavi vízitúra résztvevőinek

 

 

Jelentkezés tisza-tavi vízitúrára :

1. 
Kérünk szépen egy hívást, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
(+36 209 342 760)

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
Kérjük a
 túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007 megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. 

(Pl.
1179 Budapest, Sarudi u. 127.
2019. augusztus 12-13.
Tisza-tó evezés)