Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. április 22-23. Tisza-tavi vízitúra választhatóan 1 v. 2 napban

20150605_tisza-to-vizitura-tisza-tavi-kenu.jpgTisza-tavi, választhatóan 1 vagy 2 napos vízitúra, 2019. április 22-23-án. 
Biztonság, biztonság, biztonság. Csillagtúrák Tiszafüredről. Hétfőn és kedden is máshová evezünk. A pár percig kezdőknek türelmes és eredményes evezéstanítás. 

 


www.vizitura.org.-oktatas.jpgA támaszpontunk Tiszafüred. Csillagtúrázva fedezzük fel a Tisza-tó egy részét, mindkét nap máshova megyünk. A kenutúrán mindenki maga gondoskodik a napközbeni élelemről, vacsora rendelhető. Ezt a vízitúrát a kisgyermekesektől, a kezdőkön át a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmesekig mindenki élvezi.  

 

 

Szállás és étkezés

20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-iren-1.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást vagy foglaljuk neked vagy - természetesen - intézheted magad. 
 
A sátrasok három kemping között választhatnak a kikötőtől 5 perc séta távolságban, és ha sátrazni szeretnétek, előzetesen nem is kell helyet foglalnotok, mivel a sátorhely sosem fogy el. 
 
20140615_20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-viki-2.jpg
Aki amúgy nem menne wellness hotelbe, annak is felhívjuk a figyelmét arra, hogy a Balneum hotelben a közzétett árakhoz képest néha szürreális árkedvezménnyel normál tiszafüredi vendégszoba árat is kínálnak. Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden számtalan szállást talál. Aki igényli, annak a kikötőtől egy percre található, kellemes, jól felszerelt és tökéletes főzési lehetőséget kínáló apartmanok egyikét (2000-2500 Ft/fő/éj) lefoglaljuk. Vannak 2 és 1
www.vizitura.org-szallas-fogmosas.jpghálóhelyiséges, ill. 4 és 5 ágyas apartmanok, amelyek egy sorház apartmanjai, az előttük lévő tér egybenyitható, ill. egyben van.  
 

Az általunk javasolt apartmanok konyha részében villanytűzhely van. A faházas szállások és a sátrazás (helytől függően) 1500-3000 Ft körül vannak.

Ha magad foglalod a

20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-viktoria-1.jpgszállást, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe.
Az étkezés önellátó.
Ez Tiszafüreden könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. Bográcsot tudunk adni, tárcsázáshoz, grillezéshez saját eszközt hozni kell. 

 

 

Opcionális 0. nap, megközelítés

20130823_132107.jpg

Aki távolról jön, annak jó a nulladik napi esti érkezés, beköltözés vagy sátorverés. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek, Poroszló után következik Tiszafüred.

 

 

A tisza-tavi vízitúra első napján 9:45 és 10 óra között találkozunk

20150605_144555.jpg

vízitúra első napján Tiszafüreden, 9:45 és 10 óra között, az indulási kikötőben találkozunk. Könnyű lesz ide találnod. Kattints ide. Ha nem a nulladik napon, hanem az első túranap reggelén jöttök Bp. felől vonattal, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 15 perc séta, kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható.  Aki pedig kocsival érkezik, és ma már ez a jellemző, az egész napra - díjmentesen - a kikötő kerítésén belül hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgHa időben megcsúsztok, akkor inkább gyere/gyertek közvetlenül a kikötőbe, mint, hogy elkéssetek. Egy-két családnyi élelmiszert a kikötőben is be tudtok tenni hűtőszekrénybe.  

 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd - ha ti is az ezt kérő 95+ százalékba tartoztok - a "beöltözött" csapatokról elkészítjük az "kenutúra-előtt" fotókat. 

vizitura-tisza-to-tiszatavi-kenu_20170828.jpg

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, kb. 60 centis vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. tisza-to-vizitura-tanulas.jpgA nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, 11 óra előtt kihajózunk.

 

 

Hétfői vízitúra-show: Óhalászi-Holt-Tisza, ahol nőszirom ármádia és évszázados fák vigyázzák a legsötétebb vizeket.....

tisza-to-vizitura-www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-102.jpg

10-kor találkozunk, a fentebb már megismert forgatókönyv szerint készülődünk.
Vízre szállás
után nyugat - észak-nyugati irányban, a Tisza felé indulunk, de nemsokára fordulunk és egy tüneményes ágacskában evezünk.

 
11:15 Rövid "technikai" szünet egy vadregényes ágacska mentén, hölgyek jobbra, urak balra. A kis szünet után hamarosan keresztezzük a Tiszát, a kis karavánnal óvatosan evezünk át a folyó jobb oldalára.
 

tisza-to-kenutura-vizitura-evezes.jpgA Tiszának itt érezhető sodrása már nincs, lapátolgatás nélkül nem fog levinni minket a víz. 
 

 

 

12:30 Ebéd egy csodálatos helyen a kilátó felső szintjén üldögélve, a nyugalomba belefeledkezve.

 

 

13:30 Mocsári nőszirmok (íriszek) sorfala között evezünk be az Óhalászi-Holt-Tiszába. 


Mitől 'óhalászi' az Óhalászi-Holt-Tisza?

tisza-to-vizitura_20170717_ohalaszi-.jpgEgyszer volt és hol tényleg volt.... a jelenlegi Tisza-tó kellős közepén volt falu állt, itt volt Óhalász.

 

 

 

Soha nem volt könnyű az óhalásziak élete, a Tisza évente legalább egyszer elöntette a földet, gyakran a falut. Ők egy-egy olyan áradás után, amikor minden pusztult, omlott, az összes jószág elveszett, veletek ellentétben valószínűleg nem voltak kimondottan vízitúra-rajongók.

 

Ezt onnan is gondoljuk, hogy a XIX. századi vízi-, hótalpas, raftingtúrázókat tartalmazó adatbázisunkban nincs túl sok óhalászi. Na jó. Komolyra fordítva.

Az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon régen főleg halásztak. 
Már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak.

Az Óhalásziaknak és jövedelemérzékeny uruknak aztán egyszer betelt a pohár. tisza-to-vizitura-tisza-tavi-kenuzas-43.jpg1877-ben, egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt, úgy döntöttek: mennek. A döntésben "erősen segített" a tulajdonos. Eme derék férfiú volt Lőrinc püspök, aki a falu birtokosaként szerényen magáról nevezte el az új falut, amikor is Újlőrincfalva néven új települést alapított Poroszló és Sarud között.

 

(Mi is így tettünk volna). Újlőrincfalva nevezetessége az itt gyártott kókuszrúd, jellegzetessége, hogy finom és olcsó. 


 

Óhalász emlékét pedig már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza.

 

20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpg

Itt található a Tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe. A látvány láthatóan megterhelő tud lenni, ilyenkor jöhet a jól megszolgált (?) pihenés. Egy kilátó toronynál választhatod az információs tábla olvasgatását vagy tekintheted a meditációt is megismerés forrásának. 
14:30 Ismét a vízen.  
 

 

 

tisza-tavi-vizitura_20170730_16.jpg16:00 Érkezés az indulási kikötőbe, tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.

Hát igen.

 

Van még gondos munka a világon....

 

 

 

 

Keddi tisza-tavi vízitúra:
a nyugalom tengere

vizitura-tisza-to-tiszatavi-kenu_20170828.jpg10:45 Vízre szállás után a Füredi-Holt-Tiszán, majd hamarosan a Füredi-öblítő csatornán evezünk, itt még van motoros halászcsónak forgalom, de rögtön kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát. Ha a kikötőnél még nem, idáig már tízszer találkoztunk szárcsákkal. Az utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, (az ő szempontjukból teljes joggal és minden bizonnyal valószínűleg neheztelve, ami rosszabb, félve) rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról. Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, sirályokat.

Ami "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, és fehér" pedig a kócsag. (Esetleg gólya, de ők maximum a levegőben....)

 

tisza-to-vizitura-20160709-14.09.59.jpgÉs persze látunk majd tőkés récét (na jó, vadkacsát). Búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani. Vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába, amelyek felismerésében olyan vérprofi leszel a nap végére, hogy azt hiszik majd, botanikus vagy. 

 

Rossz hírünk, hogy max. néhány másodpercig és röptében mindig távolodva látod majd a jégmadarat. Pontosabban mindig csak egy gyönyörűséges, szinte neonkék repülő valamire fogja a túravezető majd azt mondani, hogy: na az volt a jégmadár. 
 

torpegem--pocgem-.jpgLáthatunk majd üstökös és törpe gémet. Továbbá. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál: az a drón. A drón övezetnél egy szinttel feljebb ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják.

 

 

Még magasabban a Kecskemétről startolt Gripeneket, és legfelül, ha "négy csíkot húz", plusz 11 óra 10 percet mutat az óra, szinte tuti, hogy a British Airways Kuwait City és London közötti B-747-es jumboját látod. 

 

 


img_20170624_163206.jpg11:15 Ha jó a víz- és levegőhőmérséklet, akkor egy kis fürdés is belefér a technikai szünetbe a Tisza és az öblítőcsatorna torkolatánál. Az önfeledt locsipocsi kapcsán a kötőhártya-gyulladás veszélyére hívja fel a figyelmet a mindig mindent túlaggódó túraszervező.... 
A túravezető itt (is) 
majd megkér mindenkit, hogy ne a mentőmellényt használjuk párnának (szóval kérjük szépen, hogy ne ülj rá).

A pihi után kb. 20 perc múlva indulunk tovább és a Kis-Tiszán lapátolgatunk. A Kis-Tisza régen egy önálló folyócska,  a Tiszából kiváló, majd oda visszatérő, ún. fattyúág volt, ma is van (bár szinte érzékelhetetlenül kicsi) sodrása. 
www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpgItt már szerencsére kisebb a halászcsónak forgalom, bár még vannak. De az alkalmi félrehúzódásoktól eltekintve itt már nyugis a kenutúra. Idill közeli a vakáció.

 

Ez a szakasz kiszállási pontokban nem bővelkedik, ha pisilni kell, légy szi' a "tünetek" jelentkezésekor jelezd a túravezetőnek, hogy a nem jó helyek közül időben választhasson neked, ill. nektek.  
12:30 A Kis-Tisza partján állunk meg ebédelni. 
tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgAz ebéd és wc-szünet után a Kis-Tisza mindkét oldalán tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. Az egyik tó bejárata tényleg gyönyörűséges, valami olyan pompázatos, hogy arra nincsenek szavak. A fotók talán valamennyire visszaadják, hogy übercsúcs. Ha meg nem, eggyel több ok, hogy meggyőződj arról, a valóság mennyire lepipálja, amit szavakba lehet önteni. 
Miközben a belső tavat fedezzük fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár...,  ez itt a végtelen nyugalom tengere.

 

Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk, és egy-két pisilési szünettel, ill. pancsolással megszakítva 16 óra körül érkezünk Tiszafüredre, az indulási kikötőbe.
Kenutakarítás. 

 

 

 

 

Túradíjak a tiszatavi vízitúra résztvevőinek

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára : 
1. 
Kérünk szépen egy telefont, amikor eldöntöttétek az időpontot. (+36 209 342 760)

2.

A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3.
Kérjük a túradíj átutalását.
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. 
(Pl.
1126 Budapest, Kiss J. 5.,
április 22-23.
Tisza-tó)