Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1-2-3-4-5-6-7 napos vízitúrák minden nap

20130804_133002.jpgTisza-tó vízitúrák 1-től 7 napig bármilyen időtartamban, nyáron minden nap! 

 

Igen, lehet tisza-tavi túrára jönni bármikor, mindig vár vízitúra, jöhetsz akár 1 napra is. A kezdőknek evezéstanítás! 

Csillagtúrázunk, minden nap 20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-200.jpgmásfelé evezünk, görgess tovább, ismerd meg az egyes napok vízitúra útvonalait. 


A ti evezéseteknek nem feltétlenül kell hétfővel kezdődnie. Bármelyik nap, bármikor lehet jönni 1 napra, 2 napra, ...x napra. Bármikor, a hét bármelyik nap lehet kezdeni egy 2, 3, 4, 5, 6, 7 napos vízitúrát. Vannak, akik hétfőn, vannak, akik kedden, szerdán, csütörtökön és a legtöbben szombaton és pénteken kezdik a Tisza-tavi vízitúrát és vasárnappal nem feltétlenül van vége a túrának, hiszen lehet csütörtöktől a köv. hét szerdájáig maradni, minden nap másfelé evezünk. Tisza-tavi kenutúra turnusainkhoz bárki csatlakozhat és szívesen teszünk ajánlatot egyedi vízitúrára.

 

Találkozás
20140615_tisza-to-vizitura-kenutura-tunderfatyol-a-szartos-utan.jpg

A Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni, 9.35-kor vagytok Tiszafüreden, az állomástól az út 10 perc. Aki pedig kocsival érkezik, az egész napra - díjmentesen - a kikötő kerítésén belül hagyhatja az autóját. Érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. A vízitúra napján Tiszafüreden 9:45-kor az indulási kikötőben találkozunk. 
20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-2.jpgKönnyű lesz ide találnod, csak kattints ide. Wc-látogatás, üdvözlés, tájékoztató (javasoljuk, hogy közben naptejezzetek) és a felszerelés kiosztása után - ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz - megtanítunk kenuzni. Ha már rutinos vízitúrázók vagytok, ha van profi kormányos a kenutokban, nektek bemelegítés. A nap során fogyasztandó innivalót és szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. Indulás előtt még egyszer érdemes elmenni wc-re, 10:30-kor kihajózunk.

 

 


Hétfői vízitúra: Óhalászi-Holt-Tisza

tisza-to-vizitura-www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-102.jpg10:30 Vízre szállás
után nyugat - észak-nyugati irányban, a Tisza felé indulunk, de másfél kilométer után balra fordulunk és egy tüneményes ágacskában a Tiszával párhuzamosan evezünk.
11:45 Rövid "technikai" szünet a VIII-as öblítő
mentén, hölgyek jobbra, urak balra

tisza-to-kenutura-vizitura-evezes.jpg12:00 Tiszaörvénynél járunk, keresztezzük a Tiszát, a kis karavánnal óvatosan evezünk át a folyó jobb oldalára.

A Tiszának itt érezhető sodrása már nincs, lapátolgatás nélkül nem fog levinni minket a víz. 
13:00 Ebéd egy csodálatos helyen a Tündérfátyol torony tövében vagy éppen a kilátó felső szintjén dsc01692.jpgüldögélve, a nyugalomba belefeledkezve
14:00 Írisek sorfala között evezünk be az Óhalászi-Holt-Tiszába. Mitől Óhalászi az Óhalászi-Holt-Tisza?

A jelenlegi Tisza-tó közepén falu állt, Óhalász. Soha nem volt könnyű az Óhalásziak élete, a Tisza évente legalább egyszer elöntette a földet. Az Óhalász név alapján meg fogsz lepődni, Óhalászon főleg halásztak, már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak. Az óhalásziaknak és - jövedelemérzékeny uruknak - aztán egyszer betelt a pohár. Egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt, 1877-ben úgy döntöttek: mennek.
A döntésben "igen erősen segített" a tulajdonos is. Eme derék férfiú volt Lőrinc püspök, aki Újlőrincfalva néven új települést alapított  Poroszló és Sarud között.
Óhalász emlékét már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza. Itt található a tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe, be- és kifelé menet pedig látványos nőszirom-fal mellett haladunk. 
A Tisza-tó eme pazar morotvája után jöhet a megszolgált pihenés.

15:00 Óhalászi torony és intenzív relaxáció. 
20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpg
15:30 Ismét a tavon.  
17:00 Érkezés az indulási kikötőbe, hajómosás, tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.
A nap végén az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévők pedig vagy a szomszédos szabad strandon pihennek vagy a szállásukra jönnek / mennek. 

19:00 Vacsora: rendelt vagy önellátó

 

 

Keddi vízitúra: Porong-tava és a Duhogó
www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpg10:30 Vízre szállás után az Örvényi-morotván evezünk
11:30 Fürdés, technikai szünet a Tisza és az Örvényi-morotva / Füredi öblítő torkolatánál
12:00 A Kis-Tisza jobb partján állunk meg ebédelni 
13:30 Porong-tava, Ispán-tava, Gaznyílás és a Hód,

tisza-to-vizitura-www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-021.jpgha ügyesek vagyunk és féregjáratokat találunk a nádfalban - avagy a légvonalnál is (kicsit) rövidebb úton jutunk át új és új univerzumokba, járunk egzotikus helyeken :). A viccet félretéve. Belső tórendszereket fedezünk fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár..., 
14:45 Pihenő, kiszállás

20150605_tisza-to-vizitura-tisza-tavi-kenu.jpg15:00 Duhogó, duhogás nélkül, a végtelen nyugalom tengere
17:00 Érkezés Tiszafüredre az indulási kikötőbe, kenutakarítás. 
Az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévők pedig vagy a szomszédos szabad strandra sétálnak át vagy a szállásukra jönnek / mennek. 
19:00 Vacsora: rendelt vagy önellátó

 

Szerdai vízitúra: Titkos belső tavak  
www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-mangrove.jpg10:30 Vízre szállás és egy kis Tisza-túra után egy egészen különleges helyre fogunk beevezni. Kényelmeen, több pihenővel megyünk úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. 


tisza-vizitura-tisza-to-vizitura-evezes-kenu-4.jpg12:00 Ebédszünet a Nagy-Morotva közelében
13:00 Tiszavalk, kiszállás és pihenés a kikötőnél
14:00 A Nyárad-érről pedig beevezünk egy szépséges helyre, ahova más vízitúrázók már nem szoktak eljutni, szinte bizonyos, hogy egy bizonyos apuci és csemetéje legénységű horgászcsónak kivételével senkivel nem találkozunk. A táj pedig lélegzetelállító. 
20140704_tisza-to-vizitura-zsombor-a-hos.jpg
18:00 Érkezés Tiszafüredre, a kenuk mosása, az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévőknek mára vége.  

 


Csütörtöki kenutúra: Az "óceán" és a Fattyúszerkő-torony
tisza-to-fattyuszerko-toronynal-1-turulka.jpg
A "szokásos" reggeli rituálé (lásd a részleteket az oldal tetején, tehát először vízitúrázók tanítása, bemelegítés, wc, naptejezés, tájékoztató után 10:30-kor (végre) vízre szállás, majd a VI-os öblítő felé lapátolunk. Az öblítő csatorna végén jól megérdemelt ebéd. 
13:00 Megtanulunk tájolni, régimódiasan GPS nélkül, csak úgy térképpel és tájolóval és becélozzuk a Tisza-tó nyugati oldalának egy másfél méteres folyosóját a nádfalban. És átkelünk az óceánon, 44 perces utunk során átszeljük a Tisza-tavat. 
Ti fogjátok elvégezni a tájolást és max. 5 métert fogtok tévedni, ami ugyebár bőven elég ahhoz, hogy meglássuk a Panama-csatornát. Minden tisza-tavi napunk szenzációs, de ez az elsők között is a szuper elitbe tartozik. 

www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-borzonat.jpg14:00 A Fattyúszerkő-torony
15:30 Borzonat és visszanézünk arra, hogy azt sem látjuk honnan jöttünk. Kegyetlenül szuper. 
17:00 Megérkeztünk Tiszafüredre, a 
nap végén következik a szokásos hajómosás, majd az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévőknek a holnapi viszontlátásig sziasztok! 

 

 

 

Pénteki vízitúra: A Magellán-túra20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-201.jpg

Bizonyos péntekeken 13:45-kor kezdünk, a péntekek nagy részében 10:30 Irány az Amazonas delta és a látvány alapján szinte komolyan is vehető az aprócska földrajzi tévedés. Elképesztő helyen fogunk evezni, és ha a Földet nem is, de a Tiszavalki-öböl egy részét megkerüljük. 
13:00 A Tisza-tó nyugati oldalán, az Eger-patak 
mentén lesz az ebédszünet, Apotát nézünk. A nap további része a csapattól függ, egy rövidebb és egy hosszabb hazatérési út között lehet majd szavazni, az 20150516_142701.jpgalapértelmezett út a rövidebb. Sőt! A hab a tortán, hogy ha plusz 6 kilométert még szívesen vállal a társaság, akkor még egy fenomenális helyre beevezünk. Visszaérkezés Tiszafüredre az útvonal-választástól függően 16:00 vagy 17:30 óra. 

 

 

Szombati vízitúra: Ember előtti tájakon
20140704_tisza-to-igyekszunk-tiszavalk-fele.jpg10:30 Vízre szállást követően a Tisza felé indulunk, de a vízitúra 9. percében már egy olyan "alösvényen" evezünk, hogy az ínyencek is csettintenek. Mintha itt ember soha nem járt volna. Miután visszacsatlakozunk a X-es öblítőcsatornára, kb. 1 km után érünk ki a Tiszához és a 432 fkm jelzés közelében tartunk "technikai" szünetet, értsd "hölgyek jobbra, urak balra".

 
a-hid-fele-kozelitve-vizitura-tisza-a-tisza-tonal.jpg

Innen a Tiszán evezünk lefelé 5,5 km-t, de közben egy "tarzan-hintánál kis ugrálásra, lubickolásra és nem mellékesen ebédre megállunk. 14:30 A Tiszáról a VIII-as öblítőre fordulunk, majd arról is hamarosan balra térünk és a legszebb helyek érintésével a Jana-fok közelében jutunk fel az Örvényi Morotvához. 
16:00-kor látjuk meg a szabad strandot, de még balra kanyarodunk a Füredi-Holt-Tiszára és végül észak-kelet felől érkezünk meg az indulási kikötőbe. 
17:00 Tiszafüredre, a délelőtti indulás helyére érkeztünk vissza, na még egy kenumosás. 

 

 

 

Vasárnap: A Nagy-Morotva rejtett kincsei
20150605_132434.jpg10:30 A vízre szállást követően különleges szépségű, Rambo-filmeket és vietnami dzsungelt idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk.
Ha csak egy szűk kilométer erejéig is, de l
esz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon. Ebédszünetünk után a Nagy-Morotva egyik szépséges belső tavát a Háromágút fedezzük fel.

 
20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-113.jpg

Mielőtt hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" - ez a neve - a Szartosra és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit. Indulunk vissza, és az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken, ha a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szalomozunk. 
17:00 Megérkezünk Tiszafüredre az indulási kikötőbe. 

 

 

 

Túradíjak a kenutúra résztvevőinek

 


Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára:
Egyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket (+36 209 342 760).
2.
A tudnivalók, feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3. Kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal és a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.
(Pl. 2083 Solymár, Kenus utca 4., 07. 8-10.) (A nevet nem kell, hiszen azzal kezdődik a banki info)